16 Ноември, 2016 15:41 1 802 2

Манолова настоява лекари да установят има ли краста в бежанския център в Харманли

  • манолова-
  • лекари-
  • установят-
  • краста-
  • бежанския център харманли
Манолова настоява лекари да установят има ли краста в бежанския център в Харманли - 1

Омбудсманът Мая Манолова написа препоръка до министъра на здравеопазването Петър Москов и председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова да бъдат предприети действия в спешен порядък за консултации с медицински специалисти на чужденците в процедура по международна закрила, които са настанени в Регистрационно-приемателния център в гр. Харманли. Омбудсманът настоява още и да се подобрят и хигиенно-битовите условия в стаите на чужденците.

Мая Манолова прати екип от експерти на институцията в  бежанския център след жалба на гражданка, в която тя твърди, че голям брой лица, търсещи международна закрила се разхождат безпрепятствено из града с видими рани и обриви по ръцете и краката и представляват заплаха за здравето на местното население.

Като Национален превантивен механизъм омбудсманът следи за спазване правата на лицата търсещи закрила у нас, но като национален обществен защитник има пряк ангажимент да съблюдава интересите, безопасността и здравето на българските граждани.

Екипът на омбудсмана два дни инспектира регистрационно приемателния център в Харманли, в който към момента са настанени над 3000 лица.  Експертите посетиха халета № 9, 10 и 11, където констатираха лоши хигиенно-битови условия в стаите. На място те разговаряха както с лицата, търсещи закрила, така и с медицинския състав в Здравната служба. Лекарите информираха, че в центъра има много хора с кожни заболявания, предположения за краста /Скабиес/, имало е установена Варицела, т. нар. дребна шарка, която е излекувана, а има и случаи, за които медицинския състав в центъра се съмнява за кожна лайшманиоза /кожни язви и рани/.

В препоръката си Мая Манолова призова компетентните институции в спешен порядък да организират екип от лекари, специалисти – инфекционисти и дерматолози, паразитолози, които на място да извършат изследвания и поставят точна диагноза на кожните заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВДИГНЕТЕ СЕ

    0 0 Отговор
    Вдигнете се най-накрая срещу тия примати, еййййй!!!!!!!! Вдигнете се, докато не е късно!!!!!!ВДИГНЕТЕ СЕ!!!!!!!!!!В събота на Света Неделя, 18 ч.
  • 2 Краен Националист

    0 0 Отговор
    Целта на чуждоземното колониално правителство очевидно е да ни унищожи и замени, да ни замени с човешки отпадък, от Азия и Африка. Това ние няма как да го допуснем затова излизаме отново за пореден път на протест, дано този път протеста не е мирен. Както е написал в коментара под мен, протеста е тази събота и започва от 18 часа пред Св. Неделя. Завършва на Лъвов мост. Органиатори сме от Национална Съпротива. И да, мен и моито съратници не само, че не ни е страх да сме крайно националисти, ние се и гордеем с това. Всяко действие си има равно по сила противодействие. Само с крайни и радикални мерки можем да отговорим на крайно злата политика на тези които рушат България!