22 Ноември, 2016 11:27 3 368 0

Вкусна пица само с 200 калории

  • пица-
  • диетична-
  • брашно от нахут-
  • фибри

РЕЦЕПТА ЗА ПИЦА С ПУЕШКО ФИЛЕ И БРАШНО ОТ НАХУТ

За разлика от пшеницата, в нахута няма глутен. Приготвена с такова брашно, пицата става много хрупкава и вкусна, като съдържа само 260 калории на порция.

Необходими продукти:
1 ч. ч. брашно от нахут

1 ч. ч. вода

Сол

Зехтин

Пуешко филе

1 червена чушка (нарязана на тънко)

½ глава лук (нарязан на тънко)

Маслини

Гъби

30 г сирене моцарела

Доматен сос за пица

Приготвяне:
– Смесете брашното с водата, солта и една с. л. зехтин до образуването на гладка смес.
– В предварително загрята на 220о С фурна поставете намазана със зехтин тавичка за около 5 минути. След това внимателно поставете в нея нахутената смес и печете около 10 минути или докато краищата се отдръпнат от ръбовете на тавичката, или сместа хване коричка.
– Извадете основата за пицата от фурната и увеличете температурата на 250о С. Намажете соса, поставете зеленчуците и филето, поръси равномерно с моцарела. Печи няколко минути, докато сиренето се разтопи и ръбовете станат златисти.

Можете да я хапвате без угризения, че ще напълнеете, защото:

1. Нахутеното тесто е с по-нисък гликемичен индекс от бялото тесто за повечето пици. Така инсулиновият пик, който следва при консумацията на обикновена пица, тук липсва.

2. Фибрите в зеленчуците, и най-вече суровата чушка, подобряват храносмилането и още повече забавят горната инсулинова реакция.

3. Протеинът в пуешкото има нужда от сложните въглехидрати, които му доставяте, за да се усвои.

4. Мазнините са сведени до минимум и са от зехтина, който съдържа важната омега-6 линолеева мастна киселина (която дори спомага топенето на мазнините и контролира нивата на холестерола), и малко моцарела, за разкош.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА