21 Ноември, 2016 17:11 1 418 3

Бежанците в Харманли – под ключ, изследват ги

  • бежанците-
  • харманли-
  • под ключ-
  • изследват ги
Бежанците в Харманли – под ключ, изследват ги - 1

От утре бежанците в Харманли няма да могат да напускат центъра. От здравното министерство започват да изследват, ако се налага, ще лекуват мигрантите и ще дезинфекцират.

От началото на годината в бежанските центрове в страната има 15 диагностицирани случая на малария, 64 на краста и до момента няма доказан случай на лайшманиоза.В Харманли от няколко седмици гражданите имат сериозни притеснения за здравословното състояние на обитателите на центъра. Част от мигрантите имат рани от инфекция по телата си.

Когато бежанският център е затворен, контингентът можел да бъде обхванат по-лесно, а и така населението на Харманли щяло да се успокои. Само в бежанския център в Харманли от началото на годината са направени над 13 000 изследвания, а в цялата страна - около 21 000.

Днес ръководството на центъра опроверга информациите за опасната лайшманиоза и обяви, че най-често сред мигрантите има гъбични инфекции.

Имаше случаи на краста в бежанските центрове в Харманли, но няма яснота на какво се дължат кожните раздразнения на лица, показани в медиите, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Говорим затова хората да са налице веднъж, за да могат да се организират пробонабирания и изследвания и второ, да наблюдаваме процеса на лечение. Това не е нещо , което почваме да го правим от утре, това е нещо, което правим непрекъснато. В отговор на тези страхове и тези спекулации с риска, който продължавам да твърдя, че изобщо не е толкова голям, нещо повече, и към момента от 20-хилядното население на община Харманли и от стоте души, работещи в центъра, няма нито една диагноза на човек, получил, каквото и да е заболяване от пребиваващите в центъра", заяви Кунчев.

Заради страховете от епидемия, в града вчера се проведе и протест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    2 0 Отговор
    Тия не би трябвало въобще да напускат центъра, да не говорим и че не битрябвало да са в България, а да ги екстрадират.
  • 2 Патето Яки

    0 1 Отговор
    Не си приказвайте за изследване а лекувайте бежанците и осигурете нормални хигиенни условия- бани, тоалетни, пране, кухня и т.н.т. В кочината прасетата нямат толкова краста и рани.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.