21 Ноември, 2016 18:53 2 652 2

ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците

  • вас-
  • пръстовия-
  • отпечатък-
  • болниците

Системата стартира в началото на ноември

ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците - 1
Снимка: bTV

Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение. Това става ясно от определение на съда, съобщи bTV.

Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва. Заради опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста, обаче, действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав.

Системата стартира в началото на ноември, за задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец.

Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър, сега в оставка, въведе по време на мандата си. Междувременно той получи три обвинения в прокуратурата за друго решение по време на работата си – бартера с Турция за ваксини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Остава и пръстови отпечатъци от краката да искат. Най голямата глупост е че пациент ще контролира доктор докато в министерство и здравна каса си клатят краката.
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    ВАС- враг на всичко прогресивно.