Last news in Fakti

26 Ноември, 2016 15:11 1 633 0

3 финансови съвета за вашите деца

  • пари-
  • кредит-
  • деца-
  • финансова култура

Каквото и да си мислите, вие, като родители, сте отговорни за финансовата култура и възприятия на децата си. Според изследвания 58% от порасналите вече деца твърдят, че съвет от родителите им е най-влиятелната финансова концепция, която ги ръководи. Въпреки това същия процент родители споделят, че изпитват неудобство, когато говорят с децата си за пари.

Как да отглеждате финансово отговорни деца? Ето някои неща, които децата ви не трябва да чуват от вас за парите, според изданието Business Insider, цитирано от profit.bg:
Вие казвате:„Не се нуждаем от бюджет, ще внимаваме с разходите си“.

Децата чуват: „Няма реална стойност в нещата, които купуваме, така че можем да харчим за каквото си поискаме“.

Едно от най-важните неща, на които трябва да научите децата си, според повечето финансови експерти, е да формират и да се придържат към добре направени бюджети. Така те няма да харчат за неща, които не са им нужни и ще се научат да живеят в съответствие с възможностите си. А да живеят според възможностите си е един от критичните фактори за постигане на финансова автономност, според почти всички експерти.

Когато кажете на децата си, че семейството ви оперира извън приетите стандарти и концепции, вие на практика ги учите, че те могат да бъдат пренебрегвани. Колкото по-рано научите децата си на основните принципи за живот според възможностите на всеки, толкова по-лесно ще могат те да се придържат към предварително начертани финансови цели.

Вие казвате:„Е, имаме някакъв кредит, но това не е голяма работа“.

Децата чуват: „Кредитът не е нещо, за което да се тревожим“.

Дори част от възрастните не са съвсем наясно с това как точно функционират кредитните карти и какви са техните недостатъци, определено обаче не искате и децата ви да са сред тях. Не е необходимо да ги плашим, важно е обаче, подрастващите да разберат какво на практика са дълговете и кои са безопасните нива на задлъжнялост. В противен случай, те рискуват да станат „свръхзадлъжнели“, когато пораснат.

Вместо да игнорирате проблемът със задълженията си, по-добре седнете и говорете с децата си относно различните видове дългове, цената на задълженията и т.н. Така ще отгледате отговорни държатели на кредитни карти.

Вие казвате: „...“, тоест не говорите за пари.

Децата чуват:„Лошо е да се говори за пари, така че не го правете“.

Важно е за децата да израстват в среда, където темата за парите не е табу и се дискутира редовно. Това до голяма степен ще им позволи да достигнат финансова независимост като възрастни, и ще ги направи отговорни. Давайте им възможност да питат за нещата, свързани с парите, които ги интересуват.

Колкото по-рано започнете да говорите в семейството за парите и техните функции, толкова по-добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА