1 Декември, 2016 08:56 1 438 0

2460 българи живеят с вируса на ХИВ

  • спин-
  • ден-
  • кампания

Oт началото на годината няма регистрирано дете родено от ХИВ - позитивна майка

2460 българи живеят с вируса на ХИВ - 1

88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2016 г. От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 460 лица, съобщиха от министерството на здравеопазването.
Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години.
Oт началото на годината няма регистрирано дете родено от ХИВ - позитивна майка.
Географското разпространение сочи, че по-голямата част от ново инфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места, като: София – 79 лица, областите Пловдив – 27 лица, Варна – 15 лица, Враца – 9 лица, София област- 7 лица, Плевен – 6 лица, Пазарджик – 5 лица, Бургас и Ст. Загора – по 4 лица.
Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 14-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 263 900 души са се изследвали за ХИВ през първите девет месеца на 2016 г. - в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Функционират 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Глобалният фонд подпомага работата на три неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ, в България. Тези организации са ситуирани в градовете София, Пловдив и Варна.
За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд бе създаден и се поддържа резерв от антиретровирусни медикаменти на стойност около 1 милион лева.
Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот.
Към 31 октомври 2016 г. общо 1142 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 954 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинираната терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерство на здравеопазването, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд, се изпълняват от мрежа от 28 неправителствени организации, 14 КАБКИС, като за тази цел са разкрити и 37 здравно - социални центъра за работа с най-уязвимите групи.
За достигането на лицата от уязвимите групи на НПО и РЗИ са предоставени 17 мобилни медицински кабинета.
От началото на 2016 г. до 30 септември неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, са предоставили здравно - социални услуги на 26 195 лица от най-уязвимите групи. За този период са раздадени общо 933 715 безплатни презерватива и 198 910 комплекта за безопасно инжектиране при работа на терен, след консултиране и по време на кампании.
Секретариата на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария ще подкрепи продължението на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” с още 6 месеца главно в частта за предоставяне на интегрирани услугите от НПО за превенция на ХИВ сред най-уязвимите групи в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА