Last news in Fakti

5 Декември, 2016 20:16, обновена 5 Декември, 2016 20:17 1 169 0

Не мийте контактните лещи с чешмяна вода

  • лещи-
  • амеба-
  • операция-
  • очи-
  • инфекция
Ако носите контактни лещи, не ги измивайте с вода от чешмата, за да не се сдобиете с амеба, хранеща се с роговицата ви.
Фелдшер от Корнуол в южната част на Англия, е бил подложен на операция за отстраняване на очите, след като контактните му лещи били заразени с паразитна амеба. Едноклетъчното атакува роговицата на окото, което води до затруднено виждане или слепота.
Амебата е намерена в повечето проби от почвата и водните обекти, и се смята, че е достигнала до човека посредством течащата от чешмата вода. В крайна сметка инфекцията станала толкова тежка, че лекарите не са имали друг избор освен да отстранят очите му чрез операция.
Ако контактните лещи са били почистени със стерилен разтвор, операцията е щяла да бъде избегната. Освен специалния разтвор, който трябва да се ползва за почистване на лещите, е необходимо те да бъдат поставяни с чисти ръце, за да се избегне всякакво замърсяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА