За черния дроб могат да се изпишат един милион статии и нито една от тях няма да е лоша. Всъщност, единственото недобро нещо, което може да се каже за този супер важен орган, е че не е успял да адаптира вкусовите си качества към предпочитанията на всеки. Затова много от нас избягват да го консумират и по този начин се лишават от всички онези полезни неща в него.
Възможно е да не се интересувате изключително много от тези работи, затова тук е мястото за споменем, че черният дроб е възможно най-добрият начин да обезпечите нуждите си от витамин А, фосфор, цинк, както и целия спектър витамини от В комплекса.
Fitwell.bg представя една идея за направата на онова, което винаги се е приготвяло предимно и основно от споменатия орган, а именно - пастет. За да я реализирате, ще ви трябват следните продукти:
1 кг черен дроб (говежди или по-добре - свински), нарязан на малки парченца 2 на 2 сантиметра
2 средноголеми глави лук, накълцани наситно
7-8 скилидки чесън, накълцани наситно
200 гр масло
200 мл готварска млечна сметана
200 мл вино
100 мл бренди, тъмен ром или коняк
2-3 чаени лъжици мащерка
5-6 зърна смлян карамфил
половин връзка магданоз, накълцана наситно
сол и черен пипер, наблегнете на второто
ситно настърганата кора на един лимон
ситно настърганата кора на половин портокал (по желание)
Начин на приготвяне
Накълцаните лук и чесън се запържват в тенджера на средна към висока температура в малка част от маслото до омекване, след което към тях се прибавят дробът и подправките без магданоза. Малко след това в играта се включва течната сметана и всичко това се оставя да покъкри, докато се редуцира и дробът придобие предпочитаната от вас готовност за консумация. Съдържанието на тенджерата се прехвърля в блендер с останалото масло и пресния магданоз и се оставя на изчакване.
Тенджерата се връща на котлона и в нея се изсипват виното и брендито (или с каквото сте решили да го замените). Оставят се да изврат наполовина и се прибавят в блендера, след което цялата смес се смила до предпочитаната от вас консистенция.
Пастетът се прехвърля в подходяща тава/йенски съд и се охлажда добре преди консумация. След това можете да сте спокойни, че имате супер качествена храна и хранителна добавка в едно.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА