Last news in Fakti

11 Декември, 2016 12:17 2 376 0

Домашен пастет и то какъв!

  • пастет-
  • черен дроб-
  • рецепта

За черния дроб могат да се изпишат един милион статии и нито една от тях няма да е лоша. Всъщност, единственото недобро нещо, което може да се каже за този супер важен орган, е че не е успял да адаптира вкусовите си качества към предпочитанията на всеки. Затова много от нас избягват да го консумират и по този начин се лишават от всички онези полезни неща в него.

Възможно е да не се интересувате изключително много от тези работи, затова тук е мястото за споменем, че черният дроб е възможно най-добрият начин да обезпечите нуждите си от витамин А, фосфор, цинк, както и целия спектър витамини от В комплекса.

Fitwell.bg представя една идея за направата на онова, което винаги се е приготвяло предимно и основно от споменатия орган, а именно - пастет. За да я реализирате, ще ви трябват следните продукти:

1 кг черен дроб (говежди или по-добре - свински), нарязан на малки парченца 2 на 2 сантиметра

2 средноголеми глави лук, накълцани наситно

7-8 скилидки чесън, накълцани наситно

200 гр масло

200 мл готварска млечна сметана

200 мл вино

100 мл бренди, тъмен ром или коняк

2-3 чаени лъжици мащерка

5-6 зърна смлян карамфил

половин връзка магданоз, накълцана наситно

сол и черен пипер, наблегнете на второто

ситно настърганата кора на един лимон

ситно настърганата кора на половин портокал (по желание)

Начин на приготвяне

Накълцаните лук и чесън се запържват в тенджера на средна към висока температура в малка част от маслото до омекване, след което към тях се прибавят дробът и подправките без магданоза. Малко след това в играта се включва течната сметана и всичко това се оставя да покъкри, докато се редуцира и дробът придобие предпочитаната от вас готовност за консумация. Съдържанието на тенджерата се прехвърля в блендер с останалото масло и пресния магданоз и се оставя на изчакване.

Тенджерата се връща на котлона и в нея се изсипват виното и брендито (или с каквото сте решили да го замените). Оставят се да изврат наполовина и се прибавят в блендера, след което цялата смес се смила до предпочитаната от вас консистенция.

Пастетът се прехвърля в подходяща тава/йенски съд и се охлажда добре преди консумация. След това можете да сте спокойни, че имате супер качествена храна и хранителна добавка в едно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА