Last news in Fakti

12 Декември, 2016 17:13 3 008 0

Емблематични коледни сладкиши - Коледно пънче "Bûche de Noël"

  • коледен-
  • сладкиш-
  • рецепта-
  • франция

Няма страна по света, която да не се похвали със своите уникални и единствени по рода си апетитни коледни ястия, всяко едно от които се отличава със свой собствен и неподражаем стил и обаяние. А това, което всички ние обичаме да си похапваме най-много на Коледа, безспорно са традиционните празнични десерти. Ето защо, на прага на дългоочакваните коледни дни, woman.hotnews.bg предлагат рецептите на емблематични коледни сладкиши от пет държави – Великобритания, Франция, Мексико, Италия и Германия, всяка от които ще ви представим в следващите дни.

Коледно пънче "Bûche de Noël"

Няма как да не започнем с този изкусителен арт сладкиш, който олицетворява дървото, горящо в камината през коледните празници. Французите вярват, че той носи късмет, обич и топлина през цялата нова година.

Продукти:

4 яйца

100 гр захар

50 гр брашно

ванилия

1 с.л. какао

1/3 пак. масло

За крема:

200 мл течна сметана

2 черни шоколада

1 млечен шоколад

2 пакетчета масло

сладко от портокалови корички

Приготвяне: Жълтъците се разбиват с половината захар (2 с.л.) до побеляване. Прибавя се брашното и какаото. Разбиват се белтъците на сняг и постепенно (без да се спира миксера), се прибавят другите 2 лъжици захар. По малко се добавя към жълтъците и внимателно се разбърква с шпатула.

В тавата на фурната се разтопява 1/3 пак. масло и се разнася навсякъде.

Фурната се нагрява до 180 градуса. Сместа се разстила в тавата и се заравнява хубаво. Слага се да се пече и след 5 минути фурната се изключва. Оставя се още около 15 минути, или докато стане златисто и краищата се свият. Изважда се и се навива в навлажнена кърпа.

За шоколадовия крем се разтопяват на тих огън 125 мл сметана, начупените шоколади и маслото. Сместа се прехвърля в купа и се оставя за 3 часа в хладилник да се стегне. После се разбива леко. 2/3 от нея се отделя и се смесва с 80 гр. разбита сметана и отцедени и нарязани на ситно портокалови корички от сладко. Намазва се блата и се навива на руло. Отрязва се напреко малко парче от него и се поставя отстрани като клон на дънера.

Останалият ганаш се намазва върху рулото и с вилица се оформя „кората“ на пънчето. Може да се украси по всякакви начини – гъбки от целувчено тесто, захаросани черешки и листа от захарно тесто, дори естествена клонка от имел би била най-добрата украса.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА