Last news in Fakti

24 Декември, 2016 03:30 967 0

Фармацевтичното лоби гълта още 50 млн. лв. догодина

  • лекарства-
  • лоби-
  • фармация

Лекарства, разработени с нови молекули, може да изместят досегашните по-евтини медикаменти, с които работят болниците у нас и които НЗОК поема изцяло или частично. Става въпрос за фармацевтично лоби, което ще доведе до оскъпяване на здравната грижа с около 50 млн. лв. на годишна база, или с 50 млн. лв. по-малко за другите дейности в здравеопазването, обясни пред „Труд“ източник, пожелал анонимност.

Лоби е и причината да се настоява за централизирано договаряне на лекарства за нуждите на лечебните заведения у нас. Министерството на здравеопазването планира да проведе търга в разрез с досегашната практика болниците сами да договарят с фирми медикаментите, с които работят. Обявената обществена поръчка от ведомството за 2017 г. е в размер на 1,200 млрд. лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА