3 Януари, 2017 17:00 11 847 3

10 ефективни начина за борба със студа

  • прогноза-
  • времето-
  • сняг-
  • студ-
  • замръзване-
  • зима-
  • правила

Според прогнозата за времето за идните дни, ни очакват големи студове, затова е добре да сме подготвени предварително. Ето няколко ефективни начини за борба със студа, подбрани от grani.org.ru:

1. Не излизайте от вкъщи гладни

Храната е енергия и повечето от нея (около 75%) отива за загряване на тялото. Между другото, по време на студения сезон, може да се яде с по 400 калории повече дневно.

Хапвайте зеленчуци, но и месо - през зимата то е не по-малко необходимо. Ако продължите да ядете колкото през лятото, можете да получите синдром на хроничната умора. И ако често мръзнете, яжте повече "горещи" храни: месо, риба, ядки, картофи, сирене, тиква, кайсии, банани, грозде. Добавете и лук и хрян. И най-важното, не забравяйте за подправките: джинджифил, канела, къри, черен пипер, кимион и чесън - те сгряват веднага.

2. Внимавайте с напитките

Алкохолът може да ви затопли само за кратко, а след това тялото започва бързо да губи топлина. Кафето също не сгрява. Най-добре е да се пие билков чай, чай с джинджифил или лимонова трева и горещ шоколад. Обърнете внимание и на тази рецепта: в чаша ябълков сок добавете половин чаена лъжичка канела. Оставете да заври и се насладете.

3. Използвайте дихателната йога практика туммо за вътрешно сгряване

В основата на тази практика е методът на визуализация – представете си как сте насред снега, а в тялото ви избухват горещи пламъци, които започват да пламтят и да го изпълват с топлина. Това не е просто легенда. Ефективността на туммо е доказана от учените.

4. Направете си масаж на ръцете и краката

За бързо спасяване на крайниците от студа - масажирайте ги. Ако имате малко повече време, направете си ароматерапия: към обикновен крем за ръце или крака добавете етерични масла - 4 капки градински чай, 3 капки копър и 2 капки джинджифил. Маслата ще предизвикат бърз прилив на топлина. Можете да си правите масаж както преди излизане, за да се предпазите от студа, така и след като се приберете – за сгряване. Друга рецепта: втрийте капка масло от мащерка или карамфил в свивката на лакътя. Това веднага ще ви сгрее.

5. Дишайте правилно

През зимата трябва да се диша бавно и не много дълбоко, това успокоява нервната система и помага за по-лесно адаптиране към студа.

6. Следете за нови технологии

Като например USB ръкавици, предназначени специално за хора, на които им измръзват ръцете в офиса. Те изглеждат като обикновени плетени ръкавици без пръсти, но имат USB кабел, с който при включване към компютъра, те загряват до 46 градуса след 5 минути! Между другото, има USB-чехли със сходна идея, както и електрически нагревател с вид на плюшена играчка. След две минути загряване в микровълновата, тя запазва топлината в продължение на часове и е идеална опция за дълги разходки, когато можете да я сложите под якето си.

7. Забравете за самотата

Учените са открили, че хората, които се чувстват самотни, по-бързо измръзват. Съществува обратнопропорционална връзка – ако погледнете любимите си снимки или си представите семейството или приятелите, веднага ще почувствате прилив на топлина. Още по-добре сгряват истинските прегръдки. Ние сме топлокръвни и произвеждаме топлина. Прегръщайте вашия любим човек по-често.

8. Закалявайте се

Не става въпрос да плувате в ледена река през зимата, можете да се закалявате и вкъщи. Поставете мокра кърпа във фризера за около половин час, след това тъпчете с крака по нея за няколко минути. След процедурата незабавно си сложете топли чорапи. Ако го правите всяка вечер, краката ви ще свикнат и ще станат по-малко чувствителни към студа.

9. Опитайте се да сте спокойни

Стресът се отразява на тялото ни, както и студът. При силен емоционален шок кръвта се отдръпва от крайниците и "бърза" към мозъка, за да може човек да вземе правилното решение. Когато е много студено, и стресът за тялото е по-голям – шансът от замръзване се увеличава! Научете се да се отпускате. Правете това упражнение: закратко стегнете мускулите на тялото, и след това ги отпуснете рязко.

10. В краен случай

Говори се, че актьорите, за да не замръзват по време на външни снимки през зимата, залепват върху раменете си на парчета, намазани с горчица. Кръвта бързо се спуска към повърхността на кожата и дава усещане за топлина. Друга възможност е да се разтрият краката с антицелулитен крем с лют червен пипер. Има същия ефект. Не по-зле от лютия пипер действа и разтривка с водка. Друг "нагревател" е хартията. Ако трябва да стоите дълго време на улицата, сложете си хартиени стелки в обувките. Термобельото също е изпробван и ефективен вариант.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 112

    4 1 Отговор
    Само глупости в тази статия.
  • 2 ТИКВОЧА

    5 0 Отговор
    С ТЕЗИ КАТЕРИЦИ ДО ПРОЛЕТА НЯМА ДА СЕ ПОКАЖА НА УЛИЦАТА.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.