4 Януари, 2017 16:03 1 817 0

26 огнища на птичи грип в 9 области

  • огнища-
  • птичи грип-
  • области

Над 100 000 птици са унищожени

Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе днес в сградата на Българска агенция по безопасност на храните.

В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица лишени от свобода. На заседанието стана ясно още, че с последните констатирани огнища, ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.

Констатирани са 26 огнища на заболяването в 9 Области на страната, това са Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол. Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“.

Беше обсъдено евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

Припомняме, че със Заповед № РД 09-1/03.01.2017 г. на министъра на земеделието и храните е забранен лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои провеждането на срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участието на официални ветеринарни лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА