10 Януари, 2017 10:00 1 237 0

7 лесни стъпки за технологична диета на цялото семейство

  • таблет-
  • смартфон-
  • семейство-
  • дом-
  • имейли-
  • забрана

В днешно време таблетите и смартфоните излязоха извън контрол в дома ни – и не само при децата. Сякаш не можем да прекараме и 20 минути, без да проверим за имейли, нови снимки в Инстаграм и спортните резултати. И сега, когато Новата година вече настъпи, можете да поставите цялото семейство на технологична диета. Като всички добри диети, не бива да ги изключвате напълно, но е важно да се промени начинът, по който използваме таблетите и телефоните си. Това не само ще помогне на очите ви, но и ще ви сближи още повече. Вижте кои са седемте стъпки, за да го направите, споделени от dama.bg.

1. Забранете технологиите на вечеря

Независимо дали вечеряте у дома или в ресторант, помолете всички да оставят телефоните си далеч по време на хранене. Не само, че е неучтиво да държите телефона си на масата, но и е много изкушаващо да го проверите, докато стои пред вас. Използвайте времето, за да си поговорите как е минал денят ви, да научите какво ново се случва със семейството и просто да се свържете. Съобщенията ще са си там и когато вечерята приключи.

2. Изключете известията и звуците

Ако телефонът ви не вибрира непрекъснато, няма да имате такова силно желание да го вземете. Изключете всички известия, заглушете звука на всичко, освен на обажданията и вижте как желанието да се ровите в него ще намалее.

3. Не търсете в Гугъл

Спомняте ли си, че имаше едно нещо наречено „речник“ – или пък „енциклопедия“? Ако притежавате такива в дома си, обърнете се към тях, вместо към телефона, таблета или компютъра, за да намерите желания отговор. Защото, ако използвате технологията, и вие, и децата ви е по-вероятно да започнете да си проверявате пощата, профилите в социалните мрежи и резултатите от мачовете.

4. Приспивайте детето на спокойствие

Дори не носете устройствата в детската стая, когато приспивате малките – така няма да изпитате желание да ги погледнете. Времето за лягане трябва да е свещено, да четете приказки и да помогнете на хлапето си да заспи. Детето ви може би ще поиска да ви разкаже как е минал денят му – със сигурност не искате да пропуснете това!

5. Използвайте самолетния режим

Не казвам, че училищната пиеса е скучна или че футболният мач на детето ви не е грабващ, но ако смартфонът е в ръката ви, за да снимате, може да се изкушите да надникнете в пощата си или да отговорите на някое съобщение. И докато си мислите, че децата ви може да не забележат, те най-вероятно ще видят. Ако активирате самолетния режим, пак ще можете да заснемете събитието, но без да отваряте странични неща.

6. Направете леглото място без технологии

Това важи както за родителите, така и за децата. Не е необходимо да проверявате имейлите и социалните мрежи преди да станете от леглото сутрин, нито пък вечер, точно преди да заспите. Освен това, ако правилото важи за всички, по-лесно ще следите какво правят децата ви онлайн.

7. Дръжте всички устройства на едно място

Когато телефоните и таблетите на цялото семейство са на едно място, родителите могат да ги наблюдават по-добре – и да се уверят, че децата не ги ползват, когато трябва да пишат домашните си или да спят. А и така цялото семейство ще забележи, ако някое устройство „липсва“ – и естествено, ще проверят дали притежателят му не го използва, докато трябва да върши нещо съвсем друго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА