Думата "фондю" произлиза от френския глагол “fondre”, който означава „разтапям”. Фондюто е основното и единственото национално ястие на швейцарците, което се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Най-разпространената му форма е със смесица от сирена, а първата известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.
Фондю се прави в тържествени дни или в свободното време, когато никой не бърза: цялото семейство и близките са събрани около масата. Определеното настроение, чувството за единство и общност, което възниква по време на тази трапеза, е най-важният компонент в приготвянето на фондю като национално ястие.
Само по себе си приготвянето на фондю е лесно.
В съд с формата на супник се налива 1,5 чаши местно бяло вино (рейнско), което са затопля на спиртна горелка, в него се добавят 600 грама настъргани сирена, обикновено от два различни вида (най-често Грюер и Ементал), които се разбъркват така, че да се разтворят във виното. Добавят се 3-4 ч. л. картофено брашно, разтворено във вино за сгъстяване на фондюто. Използват се и различни подправки - индийско орехче, копър, кимион, или пипер – в зависимост от вида на използваните сирена. Обикновено преди да се налее виното в съда, той се намазва с чесън.
Ястието обикновено се приготвя на масата (а не предварително в кухнята).
Съвременното фондю има много вариации, като не се ограничава само до сиренето, а включва и приготвяне на месни хапки и дори различни десерти.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Диди
Коментиран от #2, #3
12:53 28.01.2017
2 gost
До коментар #1 от "Диди":
Диди много си неграмотна. В Европа или Франция няма дума кашкавал .Казва се фромаж и се отнася за всички сирена без бялото саламурено сирене което е известно като Фета.Това за което споменаваш за месото-това е отделен филм.Слага се червено вино и се загрява.В загрятото червено вино се поставят хапки телешко месо.14:50 28.01.2017
3 usmivka
До коментар #1 от "Диди":
Името кашкавал идва от Италия, там се намира сирене с подобно име, което е побългарено според традицията ни:) Пък и е казано, произлиза от глагола 'топя', а месото не се разтопява, уважаема недоинформирана:)))) Говорим за традиционното фондю, което не означава, че няма вариации, но не можете да се произнасяте така категорично за нещо, което не сте си направили труд да проверите:)15:22 28.01.2017
4 Диди
03:55 29.01.2017