28 Януари, 2017 09:29 4 100 4

Фондю - шедьовър със сирена

  • фондю
Фондю - шедьовър със сирена - 1
Снимка: Shutterstock

Думата "фондю" произлиза от френския глагол “fondre”, който означава „разтапям”. Фондюто е основното и единственото национално ястие на швейцарците, което се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Най-разпространената му форма е със смесица от сирена, а първата известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.

Фондю се прави в тържествени дни или в свободното време, когато никой не бърза: цялото семейство и близките са събрани около масата. Определеното настроение, чувството за единство и общност, което възниква по време на тази трапеза, е най-важният компонент в приготвянето на фондю като национално ястие.

Само по себе си приготвянето на фондю е лесно.

В съд с формата на супник се налива 1,5 чаши местно бяло вино (рейнско), което са затопля на спиртна горелка, в него се добавят 600 грама настъргани сирена, обикновено от два различни вида (най-често Грюер и Ементал), които се разбъркват така, че да се разтворят във виното. Добавят се 3-4 ч. л. картофено брашно, разтворено във вино за сгъстяване на фондюто. Използват се и различни подправки - индийско орехче, копър, кимион, или пипер – в зависимост от вида на използваните сирена. Обикновено преди да се налее виното в съда, той се намазва с чесън.

Ястието обикновено се приготвя на масата (а не предварително в кухнята).

Съвременното фондю има много вариации, като не се ограничава само до сиренето, а включва и приготвяне на месни хапки и дори различни десерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    0 0 Отговор
    Госпожо Маринова,фондю се прави с различни видове КАШКАВАЛИ, а не сирена.Най често се прави фондю с хапки от месо.Вкусно е,но е нужно време докато се нахрани човек,тъй като се чака.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 gost

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Диди много си неграмотна. В Европа или Франция няма дума кашкавал .Казва се фромаж и се отнася за всички сирена без бялото саламурено сирене което е известно като Фета.Това за което споменаваш за месото-това е отделен филм.Слага се червено вино и се загрява.В загрятото червено вино се поставят хапки телешко месо.
  • 3 usmivka

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Името кашкавал идва от Италия, там се намира сирене с подобно име, което е побългарено според традицията ни:) Пък и е казано, произлиза от глагола 'топя', а месото не се разтопява, уважаема недоинформирана:)))) Говорим за традиционното фондю, което не означава, че няма вариации, но не можете да се произнасяте така категорично за нещо, което не сте си направили труд да проверите:)
  • 4 Диди

    1 0 Отговор
    Gost,неграмотният си ти.Статията е предназначена за БГ,това какво означава?Колко хора в БГ си правят фондю?И ти прочете ли в статията,че така наречените сирена,всъщност за българите са кашкавали? Не,нали.А че има различни видове на правене на фондю,зная.Тръгнал си да ме поучаваш,че в Европа нямало дума кашкавал,а България къде се намира...на луната ли?Живея в чужбина,в Европа и представи си зная какво е фондю,не е нужно да го търся в интернета.