Last news in Fakti

28 Януари, 2017 16:00, обновена 17 Юли, 2022 12:23 3 565 0

6 вредни навика на родителите

  • вреден-
  • навик-
  • родител-
  • дете-
  • семейство
6 вредни навика на родителите - 1
Снимка: Shutterstock

Родителите са първите и най-важни учители в живота на детето, те са неговият модел за подражание.

Децата ни се учат от нас как да се справят с проблемите, да вземат правилни решения, да общуват с другите хора и да са отговорни за действията си. Затова е добре да се погледнем отстрани и да видим какъв пример даваме на децата си.

Ето от тези вредни навици трябва да се отървете, за да сте успешен родител:

1. Неуважение към партньора.

Проявата на неуважение в семейството, дори под формата на шега, води до това, че децата копират един от най-лошите навици във взаимоотношенията и го прилагат на самите вас – неговите родители. Отнасяйте се към партньора си така, както искате децата да общуват в бъдещото си семейство. Не допускайте грубости и оскърбления по никакъв повод.

2. Прекалено самокритични сте.

Много е важно родителите със собственото си поведение да показват, че човек трябва да цени сам себе си. Вместо постоянно да повтаряте как сте се провалили в нещо, споделяйте своите успехи и поощрявайте децата си да постъпват по същия начин.

3. Нездравословното хранене.

Семейните хранителни навици най-трудно се променят впоследствие, затова трябва да насърчавате децата си да ядат бавно, да пазарувате и да приготвяте храната заедно. За доброто на децата си трябва да знаете как и с какво да се храните.

4. Не спортувате.

Ако децата ви видят, че грижата за тялото ви е важна за вас, то те ще се вдъхновят да полагат такава и за себе си. Важно е да сте пример за децата си в това отношение, нека да изберат спорт, който наистина им харесва и за тях да е удоволствие да спортуват, а не задължение.

5. Отделяте прекалено много време на електронните си устройства.

Родителите, залепени за телефона, телевизора или компютъра, са ужасен пример за своите деца. Когато сте вкъщи, оставете устройствата настрани и се съсредоточете в общуването с членовете на семейството. Вместо да гледате телевизия, по-добре цялото семейство да поиграе на настолни игри, да рисувате или да почетете.

6. Невнимателното шофиране.

Говоренето по телефона, похапването, коментарите към другите шофьори, особено обидните, са вредни навици, които могат да бъдат опасни както за вас, така и за децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА