28 Януари, 2017 11:00 2 099 1

12 лесни трика, с които салатата няма да е скучна

  • салата-
  • рецепта-
  • трик

На диета сте и ви доскучава? Ето как да постигнете разнообразие!

12 лесни трика, с които салатата няма да е скучна - 1
Снимка: Shutterstock

Салатите не тябва да са скучни.Те могат да бъдат и интересни, стига да знаеш как да ги разнообразиш. От това да добавите печени зеленчуци и подправки, през най-различни сосове и дресинги, ето 12 начина, по които салатата може да стане много вкусна.

1. Добавете плодове

Няма причина, поради която да не прибавите любимите си плодове за сезона към салатата. Благодарение на сладостта и свежестта си, плодовете прилягат перфектно към зеленчуците, особено горчивите. Опитайте грозде, горски плодове и манго през лятото, а ябълките, крушите и портокалите оставете за зимата. Сушените плодове са част от салатите, които се приготвят в Средния Изток.

2. Прибавете протеин

Добавянето на протеин към салата ще ви засити за по-дълго. Но добавянето на пиле, тофу или телешко е някак скучно. Опитайте да мариновате добавката с маринати като кленов сироп, соев сос, чеснова марината или друга такава по избор.

3. Прибавете печени зеленчуци

За да направите салатата още по-вкусна, сложете няколко зеленчука на грила и после ги прибавете към свежите зеленчуци. Сладки картофи, тиквичка, лук, патладжан, чушка – всичко това ще отива на вашата салата.

4. Използвайте МНОГО билки и подправки

За да избегнете скучни и безвкусни салата, направете салатата наистина пълна с вкус като добавите подправки и билки към нея. Няма да съжалявате. Опитайте риган, мащерка, розмарин и ще се почувствате като в Италия. Кимионът, кориандърът и смардликата ще ви отведът в Средния Изток, а свежата мента и босилекът ще върнат лятото в студените дни.

5. Добавете паста или нудъли

Време е да извикате на помощ любимите азиатски нудъли или паста. Хората често забравят, че има такова нещо като салатена паста, но тя напълно променя салатата в чудесно и засищащо ястие. А може просто да използвате обикновената паста.

6. Вдъхновете се от любимата си кухня

Обичате китайско? Или може би мексиканско? Включете някои от любимите си вкусове към салатата, за да я превърнете в супер салата. Опитайте тайландска салата с говеждо и добавете допълнително зеленчуци, или напълнете една купа с ориз, пикантно пиле или сирене и прясна салса.

7. Добавете киноа или ориз

Най-лесният начин да разнообразим салатата е като и добавим зърнена култура. С това добавяме и въглехидрати и енергия към нея. Кафяв ориз, ечемик, киноа, жито – може да използвате всичко това. Малко подправки към тях биха превърнали салатата в магия.

8. Прибавете цвят

Няма нищо по-скучно от обикновена зелена салата. Добавете цвят към купата като използвате най-различни зеленчуци, плодове, свежи подправки и сосове – не смао ще изглежда по-добре, но и салатата ще е по-вкусна. Сменяйте съставките със смяната на сезона, за да се наслаждавате на разнообразието вкусове.

9. Добавете текстура

Ключът към вкусната храна е разнообразната текстура. За да добавите текстура, изпозлвайте както сготвени предварително продукти, така и пресни. Разбъркайте това със семена или ядки – бадеми, кашу, чия и др. За кремообразна текстура, добавете резенчета авокадо или крема сирене.

10. Направете си убийствен дресинг

Салатата не може без много добър сос – и нямаме предвид само зехтин и оцет. Опитайте с йогурт, чеснов, млечен, доматени сосове, песто и много други. Може да опитате с интересни ориенталски вкусове като сладко-горчивите сосве от нар, клен, мед.

11. Бъдете креативни с добавките

Не бихте яли пицата без добавки нали? Същото е и със салатата – използвайте я като база към която да прибавяте. Опитайте с крутони, семена от чия, хумус, гуакамоле, нахут, настъргани сирена и какво ли още не!

12. Сервирайте я в буркан

За да бъдат нещата интересни и за да можете да я пренасяте по-лесно, например до офиса, си направете салата в буркан. Може да сложите соса или дресинга на дъното, за да може да се докосне до всички останали съставки. Така и разбъркването става по-лесно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключаря

    5 0 Отговор
    Добавете РАКИЙКА, ракийчица, това е най-доброто решение за всяка салата