Last news in Fakti

28 Януари, 2017 21:07 4 636 3

Кисело зеле - Gourmet

  • зеле-
  • кисело-
  • гурме

По аналогия с френското сирене и вино, оценката при дегустаторите на една българска кисела зелка би звучала примерно така: "Тази изключителна зелка, расла в най-рохкавите лехи на югозападното Софийско поле, е съчетала богатия аромат на шопските култури с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове".

Ферментационният процес е изведен докрай, протекъл при условията на софийската зима,
благоприятно смекчена от локалните влияния на късноесенната подуянска мъгла. Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина, започваща с деликатни бодежи от върха на езика,
преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.

Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежал камамбер, с неочакван свеж нюанс на бамя.
Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ.

Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина, който издава изненадваща ментова прохлада.
Листата са бели, с благороден восъчен оттенък. Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сърми.
При дегустация листната периферия издава допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон.
Секрет на производителя е използването на дъбови качета от осолена сланина.

Придружено с един отлежал "Бержерак", това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    3 0 Отговор
    чудесно
    много добро:))
  • 2 ооооооо

    2 0 Отговор
    ТАКА СИ Е!
    Преди няколко години реших най-после да опитам прочутото им Божоле -нова реколта. в Метро беше 8 лв. и нещо..бутилката.
    Леле - като разредено вино с вода - толкова слабо ми се видя - та, то е по-слабо от нашето най-слабо вино Памид!
    Е не - за тия пари ще пия идеално българско вино, но не и френската им префънцуценост!
  • 3 Край

    5 0 Отговор
    Имам въпрос към автора. Ядеш много люто - отзад на митницата пак ти люти. До тук всичко е ясно. Ядеш обаче сладко - защо на митницата не ти е пак сладко? Е те тоя въпрос не ми дава мира.