7 Февруари, 2017 11:00 5 590 0

Притча: Живей като цветята

Притча: Живей като цветята - 1
Снимка: Shutterstock

Един ученик, уморен от тревогите и недоволството в този свят, се обърнал към учителя си:

- Учителю, какво трябва да направя, за да не се чувствам вечно недоволен? Едни хора говорят прекалено много, други са невежи. Трети – равнодушни. Мразя лъжците и се дразня от клеветниците.

- Живей като цветята! – отговорил учителят.

- Какво означава да живея като цветята? – попитал ученикът.

- Погледни внимателно тези цветя – продължил учителят, сочейки перуниките в градината. Те се раждат върху тор, но са чисти и ухаят. Извличат от пръстта всичко полезно и здравословно за тях, но не позволяват на киселата почва да накърни свежестта на листенцата им. Редно е да се тревожиш от собствените си грехове, но не бива да допускаш чуждите пороци да те притесняват. Техните недостатъци са си техни, не твои. А след като не са твои, няма причина да се безпокоиш. Затова упражнявай умението да отхвърляш всичко лошо, идващо отвън. Това означава да живееш като цветята.

В любовта, в работата, в приятелството... винаги има и лоши моменти. Избирай за себе си само най-добрите. Подбирай приятелите и мислите си! Ти отглеждаш цветето на своя живот. Нека то да бъде красиво, въпреки бурите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА