12 Февруари, 2017 15:33 6 100 7

Как хладилникът ви да стане като нов

  • хладилник-
  • почистване-
  • препарат-
  • оцет
Как хладилникът ви да стане като нов - 1
Снимка: Shutterstock
Почистването на хладилника не изисква скъпи почистващи препарати или дезинфектанти – малко веро, топла вода и желание са напълно достатъчни.

Преди да започнете е добре да подготвите хладно място или хладилна чанта за съхранение на хранителните запаси. След това изключете уреда от електрическата мрежа от съображения за сигурност. Ако хладилникът ви е свободно стоящ, можете да го издърпате леко напред, за да премахнете праха под и зад него. Ако имате хладилник с фризер без NoFrost система, оставете го да се размрази за няколко часа, преди да започнете да го почиствате.

Извадете всички разглобяеми части - рафтове, тавички, поставки за бутилки, чекмеджета и др. Измийте ги в мивката с топла вода и малко препарат за миене на чинии. С влажна кърпа почистете телескопичните релси, ако чекмеджетата ви се придвижват чрез такива, и подсушете с памучен плат.

За почистване на вътрешността на хладилника ще ви е нужна микрофибърна кърпа, топла вода и течен сапун. След почистването, избършете вътрешността с чиста кърпа и топла вода, без никакви примеси. В никакъв случай не използвайте оцет за почистване на хладилника, тъй като оцетът може да повреди някои от уплътненията и вътрешността на уреда. Какво още трябва да избягвате, когато почиствате охладителния уред вкъщи:

- мини пароструйки на пара

- препарати с висока киселинност и силно абразивни почистващи препарати, съдържащи пясък, хлорид или киселина

- абразивни гъби и такива от стоманени ленти

Освен това е важно да внимавате да не отстраните етикета на уреда, който представлява паспорта на вашия уред.

Правилното почистване на уреда от външната му страна зависи от материала, от който е направен. Ако хладилникът ви е с пластмасов екстериор, почистете с малко хладка вода и веро. Хладилник със стоманени врати трябва да се третира много внимателно. Почистете стоманеното покритие с чиста мека кърпа. Ако е необходимо да отстраните някакво мръсно петно, използвайте малко вода или pH неутрален препарат.

След като сте почистили и подсушили всички части, включете отново хладилника в мрежата. Когато уредът достигне оптималната температура на охлаждане, поставете обратно храната в него. В името на добрата хигиена и здравословната храна, препоръчително е да почиствате хладилника през определен период от време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпото ленче

    18 2 Отговор
    Благодаря за статията!Никога не бих се сетила!Много ценни съвети!!!От близо три години се чудех как да го изчистя но добре че прочетох това!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мммдааа

    3 0 Отговор
    е, сега като знам как да го чистя, моля някой да ми обясни и как да го използвам това чудо
  • 4 Коко

    4 0 Отговор
    Полезна статия. Ние винаги си почистваме хладилника основно след като сме правили секс в него, а също и "през определен период от време", както ни съветват в статията. Колкото до всички рафтове, тавички, поставки за бутилки и чекмеджета - тях сме ги извадили още преди секса.
  • 5 фризера

    3 0 Отговор
    Не зная на хонорар ли сте на заплата или каквото и да е било но просто не мога да си представя как може да ви се плаща за подобни статии. Всичко описано се прави от почти всяка домакиня или домакинство. А ако си мислите, че с тази статия откривате топлата вода..... това не говори много добре за Вас. Иначе + за старанието.
  • 6 ГОРЕНИЕ

    2 0 Отговор
    Да попитам ако може........ мога ли да ползвам сярна киселина при почистването, че нищо не се споменава в иначе интересната и професионално издържана статия..... предварително благодаря, ако ме удостоите с компетентен отговоро.. :)
  • 7 незнайко

    0 0 Отговор
    Да бяха написали статия, КАК ДА ГО НАПЪЛНИМ С ПРОДУКТИ БЕЗ ПАРИ ! Чистенето е лесна работа.