Last news in Fakti

17 Февруари, 2017 15:25 3 473 0

Откриха Зеландия - континент, спотаен край бреговете на Австралия

  • зеландия-
  • континент-
  • учени-
  • откритие-
  • под вода-
  • тихия океан

Около 94% от територията на Зеландия се намира под повърхността на Тихия океан

Откриха Зеландия - континент, спотаен край бреговете на Австралия - 1

Геолози твърдят, че са открили нов континент на изток от Австралия: Зеландия. С територия от 4,9 милиона квадратни километра, 94% от които се намират под водата, Зеландия би бил най-малкият континент в света, пише британското издание "Телеграф".

Групата от 11 учени, която стои зад твърдението, представи своите констатации в статия озаглавена: "Зеландия: Скритият континент", която беше публикувана в списанието на Американското геологическо дружество. По този начин те поставиха пред света случая на Зеландия, надявайки се, че тя би могла да бъде призната за осмия континент.Откриха Зеландия - континент, спотаен край бреговете на Австралия

Според тяхното изследване, въпреки че е почти изцяло под повърхността на Тихия океан, огромната земна маса притежава всички 4 компонента, необходими за признаването ѝ за континент.

От нея, над повърхността на водата се издига само познатата ни Нова Зеландия, която до този момент бе смятана за остров.

"Това не беше внезапно откритие, а постепенно осъзнато разкритие", пишат учените.

Терминът „Зеландия“ е въведен през 1995 г., когато се е смятало, че този земен масив притежава три от четирите компонента, необходими за получаване на статут на континент. Едно скорошно откритие, направено с помощта на сателитна технология и гравитационни карти на морското дъно, разкри, че Зеландия е голяма единна зона, която отговаря на всичките четири изисквания.

Ако Зеландия получи статут на континент, това би имало най-разнообразни политически и икономически последици. Признанието на този скрит континент ще отговори на въпроса за ясното дефиниране на териториите, което принадлежи към Нова Зеландия и Австралия, поставяйки в светлината на прожекторите офшорните добиви в района.

Проучване на изследователския институт GNS Science в Нова Зеландия преди години разкри, че под територията на този нов континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари.

Откриха Зеландия - континент, спотаен край бреговете на Австралия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА