17 Февруари, 2017 17:40 3 968 0

Бременна сте и имате сутрешно гадене? Очаквате момче!

  • бременност-
  • сутрешно гадене-
  • пол-
  • бебе-
  • изследване-
  • имунна система

Ново изследване показва, че полът на бебето влияе върху имунната система на майката

Бременна сте и имате сутрешно гадене? Очаквате момче! - 1

Едно от безумията, съпътстващи почти всяка бременност, е свързано с неистовото желание на околните да отгатнат пола на бебето. Един от бабините методи, на които повечето европейци са се уповавали векове наред, заявява, че бъдещите майки, които нямат сутрешното гадене, носят в утробата си момче. Днес, едно ново изследване прибавя тежест към това народно вярване, пише британският в. „Таймс оф Лондон“.

Екип от учени в Щатския университет на Охайо проследил бременността при 80 жени, като в хода на изследването установили, че онези бъдещи майки, които са имали сутрешно гадене в първите месеци от бременността, носят в утробата си женски ембриони.

Причината за този неприятен ефект от бременността се крие в начина, по който полът на бебето влияе на имунната система на майката.

Изследването показало, че телата на жените, които очакват да станат майки на момичета, произвежда по-големи количества от вид химикали, наречени цитокини.

Увеличените нива на тези химикали, които човешкият организъм започва да произвежда, когато е изложен на бактериална инфекция, могат да добавят допълнително напрежение върху тялото на майката, с което да доведат до симптоми на сутрешно гадене и неразположение.

„Открихме, че имунните клетки на жени, носещи женски фетуси, произвеждат повече проинфламаторни цитокини, когато са изложени на бактерии. Това означава, че имунната система на жените, носещи женски фетуси, реагира много по-бурно от тази на жени, които носят мъжки фетуси“, обяснява д-р Аманда Мичъл от Щатския университет в Охайо, която ръководи изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА