24 Февруари, 2017 05:44 1 973 0

Още 10 места, които да посетите преди да изчезнат

  • изчезнат-
  • туризъм-
  • свят-
  • места-
  • разрушат-
  • кътчета-
  • посетите

Знаете ли, че някои от най-красивите места по света бавно изчезват?

Още 10 места, които да посетите преди да изчезнат - 1
Снимка shutterstock

Нашата планета е уникална. Навсякъде по света съществуват най-разнообразни природни чудеса, някои от които изглеждат като излязли от приказките. Острови, пещери, водопади и езера, долини и планини, причудливи градини както на сушата, така и под водата. Планетата ни е пълна с толкова прелестни кътчета, които понякога изглеждат нереални. Над част от тях обаче, е надвиснала тъмната сянка на разрушението. Заради редица фактори, сред които климатичните промени и деструктивните действия на хората, има места по света, за които съвсем скоро ще знаем, че са съществували само от учебниците по география и атласите.

Вече ви разказахме за 10 места, които непременно трябва да посетите, преди да изчезнат. Сега ви представяме още 10.

1. Сундарбан, Индия и Бангладеш
Сундарбан, е разположен на територия от около 6500 км. в делтата на река Ганг и е най-голямата екосистема от мангрови гори в света. Тези гори са дом и убежище за редица застрашени видове, като кралския бенгалски тигър. Обезлесяването, замърсяването и силната зависимост от изкопаеми горива са причина нивото на морето да се издига бързо в областта и да руши бреговете на Индия и Бангладеш, на чиято територия се разпростира Сундарбан.

2. Алпите, Европа
Лошата новина за всички катерачи и любители на зимните спортове е, че климатичните промени оказват изключително силно влияние върху Алпите, които са най-драстично засегнати от топенето на ледниците в Европа. Причина за това е ниската надморска височина на планинския масив, който е най-ниската планинска верига в света. Всяка година Алпите губят около 3% от ледниците си, което означава, че до 2050 г. Снежната им покривка може да изчезне напълно.

3. Тувалу
Разположена в Тихия океан, между Австралия и Хавай, Тувалу е малка полинезийска държава, съставена от девет острова. Техният най-голям враг отново се оказват климатичните промени. Заради покачването на океанското равнище, съвсем скоро тези острови могат да бъдат напълно погълнати от океана, тъй като се издигат на едва 4 метра над повърхността му.

4. Амазонка, Бразилия
С внушителните си 3.3 млн. кв. км, амазонската джунгла е най-голямата тропическа гора в света. Тя е дом на най-голямото разнообразие от растителни видове, а из дебрите ѝ учените все още намират неоткрити представители на флората и фауната. Разрастването на земеделието обаче, може да доведе до унищожаване на тропическата гора.

5. Големият бариерен риф, Австралия
Най-големият коралов риф в света е изгубил над половината от размера си заради покачването на температурата през последните 30 години. Друг фактор, който руши рифа е киселинното замърсяване. Учените се опасяват, че това чудо на природата, формирало се в продължение на 8 хиляди години, може да изчезне напълно до 2030 г.
Официално: Големият бариерен риф е мъртъв — причината е най-голямото масово избеляване на корали, регистрирано някога

6. Пустинята Сахара
Според някои измервания, пустинята Сахара расте с около 800 метра на месец. Това буди опасения, че ако разрастването на най-голямата пустиня в света не спре, тя ще „погълне“ цяла Северна Африка.

7. Южна Австралия
Тук положението е много подобно на случващото се със Сахара — водоизточниците в Южна Австралия пресъхват масово, което води до промяна в пейзажа, флората и фауната. Районът бавно, но сигурно се превръща в пустиня.

8. Тундрата в Аляска
Арктика е най-силно засегната от глобалното затопляне. Изменението на климата заплашва да унищожи това замръзнало кралство. Покачващите се температури топят ледниците, които покачват новото на морето, което пък на свой ред води до силна ерозия на бреговете.

9. Тадж Махал, Индия
Тадж Махал е една от най-невероятните сгради в света. Дворецът, построен преди повече от 350 години, в памет на починалата съпруга на император Шах Джахан, е в опасност. Учени се опасяват, че той може да рухне заради вследствие на ерозия и замърсяване. В някои от стените му вече са се появили пукнатини, а заради ерозията на почвата в района, той бавно

10. Великата китайска стена
Най-голямата структура в света, създадена от човека, е оцеляла над 2000 години и се е превърнала в любима дестинация на хиляди туристи. Свръхразвитието на земеделието обаче, е причинило повреди или е разрушило близо две трети от стената. Учени алармират, че заради ерозия, тя може да рухне след по-малко от 20 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА