6 Март, 2017 11:41 2 291 2

До колко филмите по действителен случай отговарят на истината?

  • филми-
  • история-
  • истина-
  • действителен случай-
  • реални събития

Сценаристът и дизайнер Дейвид Мчкандлес дава отговор на този въпрос

До колко филмите по действителен случай отговарят на истината? - 1
Снимка: shutterstock

До каква степен филмите, заснети по действителен случай, всъщност отговарят на реалността?

Сценаристът и дизайнер Дейвид Мчкандлес е потърсил отговор на този въпрос, който може би много от вас са си задавали, след като са гледали някой подобен филм.

Той подробно е проучил десетки филми, базирани на действителни събития, проследявайки до каква степен те са исторически верни и до колко сценарият се отклонява от истината.

Вижте някои от филмите, които Мчкандлес е проучил и каки са изводите, до които е стигнал:

Лъв: Стъпки към дома (Lion) (2016 г.)

Съдържанието на този филм, разказващ историята на Сару, който търси своя дом и семейство посредством Google, отговаря само на 61.4% на истинските събития, по които е заснет.

Възражение по съвест (Hacksaw Ridge) (2016 г.)

Само 51,5% от тази биографична драма, която разказва за живота на Дезмънд Дос, който по време на Втората световна война, отказва да носи оръжие и въпреки това, рискувайки живота си спасява живота на 75 души, отговарят на действителността.

Скрити числа (Hidden Figures) (2016 г.)

Този филм, разказващ историята на няколко чернокожи жени, без чиято работа в НАСА, първите космически мисии не биха били възможни. Филмът се доближава до истинските събития, по които е заснет на 72,6%.

Големият залог (The Big Short ) (2015)

Екипът на този филм се оказва, че се е придържал изключително стриктно към историята, по която е заснет, като 91,4% от неговото съдържание отговаря на реалността. Филмът разглежда живота на няколко души, които предусещат наближаващата световна финансова криза от 2008 година преди всички останали и инвестират парите си във финансови инструменти, които подозренията им се окажат реалност.

Спотлайт (Spotlight) (2015)

76.2% от съдържанието на този филм отговарят на истинската история, която разказва за екип от разследващи журналисти от вестник „Бостън Глоуб“, които през 2002 г. публикуват разкритията си за масово прикриване на сексуални посегателства над деца в района град Бостън, които католическата църква не желае да излязат наяве.

Селма (Selma) (2014)

Изумително е как в този филм няма и следа от измислица. Сценарият му се придържа на 100% към историческата действителност, описвайки демонстрациите през 1965 година — маршовете от Селма до столицата на Алабама Монтгомъри, известни още като „Кървава неделя”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоги

    4 0 Отговор
    На 100% отговарят порно филмите
  • 2 няма и следа от измислица

    3 0 Отговор
    Междузвездни войни; Стар Трек; Старгейт; Вавилон 5; Андромеда и Бойна звезда Галактика са по действителен случай!
    Питайте Доктор Ху и ще ви стане яснУ!