Last news in Fakti

7 Март, 2017 11:13 38 483 0

Най-важното за възстановяването след секцио

  • секцио-
  • цезарово сечение-
  • възстановяване
Най-важното за възстановяването след секцио - 1
Снимка: Shutterstock

Раждане с цезарово сечение означава, че бебето ви се ражда чрез операция, по време на която хирургът прави отвор в коремната стена и матката. Може да знаете предварително, че ще раждате с цезарово сечение - нарича се секцио по показания. Секцио може да се наложи и в хода на раждането, когато сте очаквали да родите нормално - това е т.нар. спешно секцио, макар че в повечето случаи съвсем не се прави в последния момент.

Периодът на възстановяване след раждане с цезарово сечение е малко по-дълъг, отколкото след вагинално раждане. В дните след операцията усещането може да бъде доста болезнено, затова не се притеснявайте да вземете болкоуспокояващо, стига да не е противопоказно за кърменето (ако кърмите). Не забравяйте, че тялото ви се нуждае от време, за да се излекува, дори когато болката е под контрол.

След цезарово сечение трябва да останете няколко дни в болницата под наблюдение, за да може да се облекчава болката, както и да сте сигурни, че раната заздравява добре и няма никакви инфекции. За по-бързо възстановяване е много важно да се изправяте и да се разхождате, колкото може по-често.

Докато сте в болницата, се консултирайте с медицинския персонал как да се грижите за раната, след прибирането ви вкъщи.

Нормално е да сте уморени и да усещате болка, а по-късно „придърпване”, вследствие на операцията. Обикновено раната заздравява в рамките на 4 до 6 седмици и ако няма допълнителни проблеми, би трябвало да остане само белег. С течение на времето и той почти напълно се заличава.

Най-важното в първите седмици след секциото е да се съсредоточите върху физическото си възстановяване. Ето най-важните съвети:

- Не вдигайте нищо по-тежко от бебето си

- Почивайте си във всеки удобен момент

- Купете си специални дрехи, които да поддържат мястото на операцията и бельо, което да не го дразни

- Пийте много течности, най-вече вода

- Консултирайте се с вашия лекар, преди да се върнете към нормалния си сексуален живот;

- Избягвайте горещи душове, вани или басейни, докато раната ви заздравее напълно;

- Внимавайте да не приемате храни, които могат да причинят запек

Всичко е строго индивидуално и всеки организъм се възстановява с различно темпо, но не забравяйте, че цезаровото сечение е сериозна операция и трябва да бъдете много внимателни. Кърменето в този случай може да ви помогне много - ако кърмите по-лесно ще свалите натрупаните по време на бременността килограми и ще стимулира контрахирането на матката и връщането към нормалната й големина.

Обикновено, повечето доктори казват, че ако веднъж жената е родила цезарово сечение, то следващите раждания, също трябва да бъдат така. Но ако възстановяването ви протече нормално и без усложнения и ако изчакате достатъчно време, преди да забременеете отново, е възможно следващото раждане да бъде вагинално. Но това задължително трябва да бъде одобрено от следящия ви лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА