8 Март, 2017 10:39 1 453 0

Яркорозова вода потече от чешмите в малък канадски град

  • розово-
  • яркорозова-
  • вода-
  • канада-
  • оноуей-
  • розова вода-
  • химикал-
  • пречистване

Необичайният цвят се дължи на химикал, използван за пречистване на водата

Яркорозова вода потече от чешмите в малък канадски град - 1
Снимка : Фейсбук

Един канадски град се извини, след като план за обработване на питейната вода оцвети водата в розово, съобщава Би Би Си.

В кметството на град Оноуей в провинция Албърта са били подадени стотици оплаквания от жители, които в понеделник сутрин открили, че водата, която идва от водоснабдителната мрежа към домовете им, е с необичаен яркорозов цвят.

В официално изявление кметът на града Дейл Краснов заяви, че необичайният цвят не представлява опасност за здравето на хората, но се извини, че жителите не са били информирани, че това ще се случи. Той обясни, че неприятния страничен ефект се дължи на химикала, който се използва за отстраняване на желязо и сероводород от водата. Калиевият перманганат попаднал във водните резервоари заради неизправност в един от вентилите, по време на рутинна процедура за добавянето на химикала към водата.

"След откриването на повредата, резервоарът е бил изпразнен, но част от химикала все още се намира във водоразпределителната система. Въпреки че е обезпокоително да видите, как от чешмата ви потича вода с розов цвят, искаме да ви успокоим, че калиевият перманганат не е опасен и няма риск за вашето здраве. Той често се използва за пречистване и обработка на водата“, се казва в изявлението на кмета.

Според Световната здравна организация, химикалът може да предизвика дразнене на кожата, но никой от жителите на малкия канадски град не се е оплакал, от каквито и да е странични ефекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА