11 Март, 2017 10:00 9 257 2

6 неща, които ми се искаше да знам, преди да си взема куче

6 неща, които ми се искаше да знам, преди да си взема куче - 1

Кучето е едно вързопче от радост и безусловна любов, но освен това е и нос, който никога няма да спре да се вре навсякъде. Решението да си вземете куче трябва да е направено с много обмисляне и сериозен разговор с хората, с които живеете. Знам го, защото си взех куче, влюбих се ужасно много в него, но бях напълно неподготвена за нещата, които последваха.

Като някой, който и за миг не е съжалил за тов решение, все пак ми се щеше да знам някои неща за кучетата.

1. Направете дома си подходящ за кучето

Сещате ли за онзи момент, в който бебто започва да пълзи и ходи и всяко нещо, до което се докопа, става опасно? Ами, същото е и с кучето. В момента, в който бебето куче положи лапа в дома, ще започне да забелязва, да докосва и дори да унищожава всичко, до което муцуната има достъп. За да предотвратите това, подгответе дома за кучето. Застанете на колене, ниско до земята и вижте нещата, които могат да се окажат опасни. Всички чупливи предмети трябва да са вдигнати задължително по горните рафтове и всички опасни предмети, като кабелите, трябва да са обезопасени и скрити.

2. Подгответе се финансово

Независимо дали ще осиновите или ще купите куче, подгответе се, че ще похарчите доста. Кучето е още едно живо същество, така че ще има нужда от храна, играчки, микро чип, тренировка, ветеринарни услуги и др. Особено ветеринарят ще стане неразделна част от живота ви, понеже кучето има нужда от обезпаразитяване, ваксини, тренировка, разболява се, така че – лекарства и др. А ваксините и препаратите не са никак евтини.

Каишки, поводи и друга кучешка екипировка също не е евтина. А кучето расте, така че най-вероятно ще ви се наложи да купувате такива в различни размери. Кучешките дрешки може да са сладки, но са скъпи.

3. Научете се какво могат и какво не могат да ядат кучетата

Кучетата могат да ядат някои от човешките храни, но има неща, които кучешкият организъм не може да преработи и могат да бъдат фатални за домашния любимец. Затова научете това предварително. Разбира се, тези храни могат да са различни за всяка порода.

Както за хората, така и за кутретата има добра храна и „боклуци“. Посъветвайте се с ветеринаря от какво се нуждае кучето и каква е най-подходящата храна за него. Знайте, че цената на храната или популярността на марката не са индикатор за качеството и.

4. Кутретата са малки дяволчета под прикритие

Кутретата са сладки... защото ако не бяха, щеше ви се прииска да ги убиете. Ако искате кученце, знайте, че първата година е пълна с много дъвчене, пишкане и акане на неподходящи места, лай и плач (понякога посред нощ) изядени обувки, дрехи и пр. Да, кутретата растат бързо, но когато сте сериозно лишени от сън и някой се е изакал на дивана ви, а на пода има локвичка, ви се ще кутретата да растяха още по-бързо.

5. Кучетата са много социални

Кучетата са социални животни и постоянно имат нужда от нечие внимание, дори от всичкото внимание вкъщи. Историите на Сизър Милан са 100%. Кучетата се влюбват с членовете на семейството и не издържат на самотата. Ако обичате да пътувате, трябва да знаете, че ще ви се наложи да взимате кучето с вас.

Когато имате куче, никога не сте сами – дори в банята! Най-вече в банята! Независимо колко социални са кучетата по природа, трябва да ги тренирате и възпитавате, ако искате да имате приятелски настроен любимец.

6. Животът ви никога няма да е същият

Кучето може да обърне живота ви наопъки. Слад като си вземете куче, вашият живот никога няма да се върне към нормалното. Няма да можете да откажете за нищо на света пухкавото същество и ще ви се струва, чето е пълноправна част от семейството. Ще сте готови да направите всичко за него. Няма по-голяма радост от това да се прибереш вкъщи и да откриеш, че хипер активното кутре никога няма да се умори да ти се радва и да те обича. Дори и да те е нямало само за 5 минути.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tati

    14 13 Отговор
    УЖАС !!! Ставаш Слуга !!
    Ако е на двора ... тогава вече е друга Бира !!
    Нама Ядове !
    Ама в Къщи, си е Голям Зор !
    И най-мразя Собственици на Куче - Да не му Чистят Л..ната по Улици и полянки !
    Да не ги Възпитават ,ами само --Храни куче да .ере !
  • 2 Morgoth

    17 9 Отговор
    Ако имате достатъчно време и пари да гледате куче и в същото време имате нуждата от повече социален контакт и обич в къщи, като не се плашите от поразиите - направете си още едно дете, не се занимавайте с глупости!