19 Март, 2017 08:30 7 519 4

Не яжте водни плъхове в Южна Корея!

  • южна корея-
  • воден плъх-
  • жлъчка-
  • опасно-
  • консумация-
  • лов-
  • гризачи-
  • урзодезоксихолевата киселина

Все повече хора се втурват на лов за гризачите, заради жлъчката им

Не яжте водни плъхове в Южна Корея! - 1
Снимки: shutterstock

Правителството на Южна Корея от няколко дни предупреждава хората да не ядат речни плъхове, след като бе съобщено, че все повече местни жители излизат на лов за тези създания, заради тяхната жлъчка, съобщава „Корея Таймс“.

Едно университетско проучване, публикувано през януари, съобщаваше, че в жлъчката на гризачите се съдържа много по-голямо количество урзодезоксихолевата киселина, отколкото в жлъчката на мечка.

Това вещество се използва в традиционната азиатска медицина заради своите изключителни лечебни свойства. Урзодезоксихолевата киселина повишава устойчивостта на клетъчните мембрани на черния дроб към вредни въздействия и възстановява увредените мембрани при чернодробни заболявания; потиска патологичните имунни реакции в черния дроб, понижава продукцията на възпалителни цитокини и редуцира експресията на различни HLA антигени.

Въпреки предупрежденията на учените, че консумацията на жлъчка от речен или воден плъх е опасна, много хора се втурнали да ловуват, заинтригувани от идеята за лесна печалба или чудодейно лечение.
В началото на седмицата южнокорейското министерство на околната среда публикува на сайта си съобщение, в което се описват всички рискови за човешкото здраве, свързани с консумацията на тези мръсни гризачи.

"Жлъчният мехур и черният дроб на водните плъхове могат да бъдат заразени с опасни бактерии и паразити", се казва в предупреждението на министерството.

Но макар властите да забраняват на хората да ядат гризачите, те приветстват и дори насърчават техния лов и изтребването им. Водните плъхове се смятат за инвазивен вид в Южна Корея. Тяхната популация нараства неимоверно само за няколко години, след като през 1980 г. са били внесени в страната заради кожата им, отбелязва „Корея Таймс“.

Като част от програмата за унищожаване на гризачите, правителството предлага парична награда от ₩ 20,000 ($ 17) за всеки хванат плъх.

Не яжте водни плъхове в Южна Корея!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    2 3 Отговор
    Диваци...:-)
  • 2 Пиже инкасаторо

    9 1 Отговор
    Като кажете воден плъх, хубаво е да кажете истинското му име. ОНДАТРА. Ондатрата се ловува от хиляди години, като в Америка освен за кожи, се ловува и за месо. Индианците в Северна Америка го смятата за истински деликатес. Това не е познатия ни плъх, който живее в мръсните канализации или Перловската река на София, а животно, което се храни само с определени растения, мъх и лишей. Даже и в скандинавските страни и Русия им се услажда. Кожата му е доста ценна.

    Коментиран от #4

  • 3 Кака Гинка

    3 1 Отговор
    "Не яжте водни плъхове в Южна Корея!" Значи другаде можем спокойно да си ги хапваме - поредното гениално заглавие...
  • 4 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пиже инкасаторо":

    принципно водния плъх си е воден плъх, а ондатрата е мускусен плъх, като и двата не са ендемични за корея видове и не става ясно в статъята за кой вид говорят