18 Март, 2017 17:35 2 159 1

Сега пък правилото за 5-те секунди се оказва вярно!

  • бактерии-
  • правило-
  • 5 секунди-
  • храна-
  • мит-
  • учени

Ако изпуснете храна на земята и я вдигнете бързо, е малко вероятно бактериите от пода да са се полепили по нея

Сега пък правилото за 5-те секунди се оказва вярно! - 1
Снимка: shutterstock

След като, само преди няколко месеца, учени от университета „Рутгерс“ в Ню Джърси заявиха, че т.нар. правило за 5-те секунди е мит, сега, нови научни доказателства показват точно обратното.

Проф. Антъни Хилтън от университета Астън в Бирмингам, Англия, твърди, че въпросното правило, което гласи, че падналите на земята храни могат да се консумират, ако бъдат вдигнати в рамките на 5 секунди, е абсолютно вярно. Според него можете спокойно да изядете храната, паднала на пода, стига да я вдигнете бързо.

Това е така, защото микробите, които за това време биха могли да се полепят по падналата храна, са толкова малко, че ще бъдат унищожени от стомашния сок.

"Очевидно е, че не трябва да се консумира храна, върху която има полепнал слой мръсотия. Но от научна гледна точка, ако няма видими признаци на замърсяване, вероятността вредни бактерии да попаднат за няколко секунди в храната е съвсем малка", пояснява Хилтън.
Все пак професорът предупреждава, че съществува известен риск, свързан с консумацията на паднала на земята храна.

"Това не означава, че микроби изобщо не могат да преминат от пода в падналата на него храна", казва той.

Хилтън е направил допитване сред 2000 души. 79 % от тях са казали, че не се гнусят да ядат паднала на земята храна и поне веднъж им се е случвало да го направят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    С каква сериозна наука се занимават учените!Дори спорят и си оборват хипотезите!И колко важни са за човечеството тези резултати,нечувани и невиждани до сега...