Last news in Fakti

21 Март, 2017 01:46 966 0

Палеонтолози откриха древни мухоморки

  • гъби-
  • мухоморки-
  • кехлибар-
  • мианмар-
  • палеонтолози-
  • откритие-
  • наука

Находката е на повече от 100 милиона години

Палеонтолози откриха древни мухоморки - 1
Снимка Синхуа/БТА

Международен екип от палеонтолози е открил вкаменелости от мухоморки, най-старата, от които е на повече от 100 милиона години.

Тази изключителна находка разкрива пред учените нова гледна точка към ранната еволюция на гъбите, пише Heritage daily.

Учените от Китай, Нова Зеландия и САЩ се натъкнали на удивителната находка по време на разкопки в Мианмар. Те намерили 4 фосила, всеки от които бил много добре запазен, тъй като тези древни отровни гъби били запечатани в късчета кехлибар.

Учените дори са успели да възстановят точния им облик. Оказва се, че изкопаемите гъби много приличат на днешните мухоморки.

След появата на това откритие, сега учените могат да твърдят, че гъбите на Земята са се появили 20 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Изследователският екип от Института по геология и палеонтология в Нанкин (NIGPAS), към Китайската академия на науките, който е участвал в разкопките, съобщи още, че по време на работата си в Мианмар е открил и образци от насекоми, обитавали планетата ни преди 125 милиона години.

Палеонтолози откриха древни мухоморки


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА