Last news in Fakti

22 Март, 2017 10:15 9 366 7

Какво очакват родителите ни от нас, когато остареят

  • родители-
  • деца
Какво очакват родителите ни от нас, когато остареят - 1

Проучвания показват, че повечето възрастни родители не са щастливи от отношението, което получават от децата си и се оплакват от това, че те не ги разбират. От друга страна, децата вярват, че родителите им очакват твърде много от тях. В допълнение на това, повечето деца дори не знаят какво точно искат родителите им от тях. Това допринася за обръкването в отношенията между деца и родители.

Ето 6 неща, които родителите всъщност очакват от своите деца. Надяваме се те да ви помогнат да подобрите връзката си с членовете от семейството.

1. Време: Седнете с тях!

„Слушай баща си, който ти е дал живот и не презирай майка си, когато остарее.“ - Притчи 23:22

Времето, безспорно, е най-важният ресурс. Повечето родители искат именно това – децата им да ги посещават вкъщи и да им отдават време и внимание.

Родителите ви разбират, че вие също имате своя живот и работа и т.н., но те все пак очакват да им звъннете и да говорите с тях. Те не искат да сте от онези 70% хора, които говорят с родителите си едва веднъж на месец.

Добре е да помните важните дати за тях – годишнини, рождени дни. Обърнете внимание на тези неща и им звънете, за да ги поздравявате. Може да ги посещавате и да им изпращате подаръци. В случай, че живеете в същия град като родителите си, отделете по един ден, който да посветите на тях.

Ако не знаете как да разговавяте ефективно, говорете с тях за спомените им. Разглеждайте стари снимки и си спомнете за старите времена.

2. Емоционална подкрепа: Тук съм за теб!

Трябва да разберете, че родителите ви остаряват и може да не са толкова силни и бързи, колкото преди. Трябва да се съобразите с това и да им окажете емоционалната подкрепа, от която имат нужда. Затова е важно да комуникирате с родителите си. Ако не говорите с тях, няма да разбирате проблемите и трудностите им.

Може да се наложи да им потърсите помощник, за да не се чувстват сякаш имат нужда от вашата помощ постоянно.

3. Финансова помощ: Те също са ви помагали!

Давайте, това ще ви направи по-щастливи. Може да звучи като бреме, но е важно за да останете свързани с родителите си. Ако имате братя и сестри, може да разпределите грижите помежду си.

4. Вземане на решения: Чуйте какво имат да ви кажат

Уважавайте родителите си и чуйте какво имат да ви кажат. Има своеобразна дупка между поколенията и повечето деца вярват, че родителите им не разбират проблемите им. Но също така, ние не обръщаме внимание на опита, който родителите им имат.

Вашите родители може би имат доста важни съвети за живота и кариерата, които те са научли по своя път. Позволете на родителите ви да бъдат част от живота ви, като им разказвате за нещата, които ви се случват. Най-вероятно няма да правите нещата, които ви казват, но все пак ги слушайте.

Помнете, че има разлика между това да контролираш и да се грижиш за някого. Така че очертайте ясно границата между тези две неща.

5. Работете здраво: Те искат да успеете!

Родителите ви искат да успеете и да сте щастливи. Те не искат децата им да страдат от липсата на цел в живота.

Според проучване проведено през 2004 година, възрастните хора често осъзнават грешките, които са допуснали в живота си и не искат децата им да ги повтарят. Те искат децата им да станат по-добри хора и да успеят в нещата, които правят.

Трябва да се вземе под внимание, че културата, в която живеем, също променя нещата, които родителите ни очакват от нас. Например, 70% от родителите в Индия искат да живеят с децата си, докато множеството от американските родители предпочитат децата им да живеят отделно.

Решението се намира в това да сте на разположение на своите родители и да ги слушате.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стар

    12 0 Отговор
    ЕмоцИАлна подкрепа най-вече е нужна!
  • 2 АНОНИМЕН

    29 0 Отговор
    Мама и татко отдавна ги няма....Когато ги загубих тогава осъзнах ,че това бяха хората които истински са ме обичали и биха направили всичко за мен,за да се чувствам аз добре....Какво не бих дал и какво не бих направил само и само да мога да върна времето назад за да мога да поправя грешките си.....Уви....Невъзможно е...
  • 3 FUCK OF

    17 0 Отговор
    НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ ДВЕ ЛИЧНОСТИ В ЖИВОТА СИ...
    ЧОВЕКЪТ КОЙТО Е ГОТОВ ДА ЗАГУБИ ВСИЧКО,ЗА ДА ТЕ НАПРАВИ ПОБЕДИТЕЛ...

    БАЩА ТИ....!!!!

    И ЧОВЕКЪТ КОЙТО Е БИЛ И Е С ТЕБ ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ И ВСЯКА БОЛКА......

    МАЙКА ТИ !!!!
  • 4 гост

    13 0 Отговор
    Моите родители починаха за 2 месеца и двамата . Сега, когато връщам лентата на живота , виждам какви саможертви са правили , за да мога да се изградя като личност ! Бог да ги прости ! Амин !
  • 5 Мириам

    10 0 Отговор
    Обикновено не очакват финансова помощ, колкото ида им е трудно да се справят сами. По-скоро ще заделят от скромните пенсии, за да купят подаръци на внуците, отколкото да протегнат ръка за помощ. Кравата не бозае от телето.
  • 6 Roza Tzvetkova

    4 0 Отговор
    Detzata ne sa dlajni na roditelite si, no bez tiah niamashe da gi ima ! Ako sa umni ste go razberat . Vapros na gen
  • 7 Мария

    10 0 Отговор
    Защо се замисляме и осъзнаваме всичко това, когато за жалост е твърде късно. И нашите деца, също като нас, ще съжаляват за многото пропуснати мигове и възможности да покажат обичта си. Но... това са "уроците", които всеки сам научава, а е малко късничко да покажеш че си ги научил, просто няма на кого.