26 Март, 2017 09:15 33 618 1

Хитринки за ефективно почистване на щори

  • щори-
  • почистване-
  • алуминиеви-
  • дървени-
  • пвц
Хитринки за ефективно почистване на щори - 1
Снимка: Shutterstock

Щорите - както външните, така и вътрешните, са незаменими за дома, но, за съжаление, събират много мръсотия и почистването им не e особено лесно. Необходимо е да се прави поне веднъж месечно, за да се избегне натрупването на прах и мръсотия. Грижата за щорите според материала, от които са направени, е от решаващо значение както за ефективността им, така и за тяхна издръжливост. За максимална дезинфекция на щорите, независимо от вида им, се препоръчва предварително да бъдат минати с парочистачка, която да разтвори мръсотията и да помогне за по-ефективното действие на почистващите препарати. Ето и кои са спецификите при грижата за различните видове щори:

Алуминиеви щори

При почистване на алуминиеви щори винаги се започва със забърсването им с кърпа, с която да премахнете праха. Можете да използвате и класическата четка за прах, която лесно ще достигне до всички места.

След това пригответе съд с гореща вода, в който сте добавили малко количество препарат за съдове. Напоете с течността гъба или парцал и почистете с него всяка щора по дължина, като не пропускате ъглите и пространството между пукнатините. Накрая подсушете с микрофибърна кърпа, за да не останат петна.

Хитър трик е да поставите стари чорапи или памучни ръкавици на ръцете си. Едната ръка напоете със сапунена вода или универсален препарат, а другата оставете суха. Първо преминете с влажната ръкавица, за да премахнете петната, а след това подсушете с другата.

PVC щори

PVC щорите са най-издръжливият и непретенциозен вид. Достатъчно е да ги избършете със сапунена вода, за да възвърнат чистия си вид.

Хитър трик при тях е да използвате обемаслител, който да разнесете с мека кърпа.

Пластмасови щори

За почистването на пластмасовите щори и капаци е нужен леген с топла сапунена вода. Почистете щорите с гъба напоена в разтвора.

Хитър трик при по-упорити замърсявания е към сапунената вода да се добавят няколко капки винен оцет.

Дървени щори

Дървото е материал, който се нуждае от по-специфични грижи в сравнение с останалите. За дървените щори ви е нужна четка с мек косъм - с нея успешно ще премахнете мръсотията, която се е натрупала. След като премахнете праха, с чиста микрофибърна кърпа нанесете препарат за полиране на дърво, за да съхраните блясъка му и да предпазите щорите от натрупване на прах за известно време.

Хитър трик е да замените препарата за дърво със зехтин - разредете ¼ ч.ч. зехтин в купа с топла вода и с течността полирайте щорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.