23 Март, 2017 11:21 1 253 3

Не забравяйте да изгасите лампите! (ВИДЕО)

  • лампи-
  • осветление-
  • събота-
  • часът на земята-
  • wwf-
  • рилски езера

Часът на Земята е тази събота. Да загасим светлините и отворим очи за Рилските езера

Не забравяйте да изгасите лампите! (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Броени дни остават до Часа на Земята — най-голямата световна инициатива на природозащитната организация WWF.

В 20:30 ч. в събота, хиляди българи ще изразят съпричастността си, като изгасят символично осветлението за един час. Основните държавни институции, стотици общини и много бизнеси също се включват и инициативата.

Тази година, мотото на инициативата е: „Загаси светлините, отвори очи за планетата“.

Очите на Рила — така са известни Седемте рилски езера, a тяхна снимка можем да видим във всяко представяне на България и във всеки учебник по български за чужденци. Но този символ на нашата страна днес преживява трудни времена.

Окото е изключително крехък орган. Точно като него, и кристалночистите в миналото езера са твърде чувствителни на вредно човешко влияние. Потвърждават го научните изследвания на състоянието на седемте високопланински езера в Рила. Те са сред най-засегнатите природни обекти от климатичните промени (повишаването на средната температура на въздуха и водата), но и от струпването на прекалено много хора в тази част на планината. Двата фактора вече доведоха до заблатяване на няколко от езерата, запазили се чисти в продължение на векове. За да бъдат запазени Очите на Рила, са необходими спешни мерки за ограничаване на прекомерния човешки натиск, дължащ се и на неспазване закона.

Заради потъпкване на правилата, гарантиращи опазване на природата, страда и друга прекрасна българска планина — Пирин. Над 85 хиляди души от цял свят изразиха до момента подкрепата си за българския национален парк в кампанията на WWF. Опитваме се да предпазим Пирин от недалновидни действия, целящи мимолетни ползи, но предизвикващи негативни последици за десетилетия, столетия или дори завинаги.

Според учените, климатичните промени, които вече сериозно засягат крехките планински екосистеми, водят до намаляване на броя дни със сняг и увеличаване на сухите дни. Доклад на Министерството на околната среда и водите сочи, че при това положение под въпрос се поставя икономическата целесъобразност на развитието на зимните спортове в планините. “Дори при масирано производство на изкуствен сняг, много ски курорти ще разчитат на по-малко от 100 дни с подходящи зимни условия годишно, брой, който е всеобщо приет като праг на тяхната финансовата жизнеспособност.”, се казва в документа.

Да отворим очи за планетата означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия. Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Или казано метафорично — да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дерзайте заблудени овце

    0 0 Отговор
    Номерът с изгасянето на лампите е чиста проба П.Р. Безсмислен и безполезен, но това на всички здраво мислещи хора им е ясно.
  • 2 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Въпросът е, че ако не се осъзнаем, ще умрем! Без заобикалки и увъртания! Унищожаваме дома си, без да го осъзнаваме.
  • 3 РАМБО

    0 0 Отговор
    ЕФЕКТА Е НУЛЕВ !
    Който разбира от електричество знае че колкото повече консуматори се изключват , толкова повече централите замърсяват въздуха , нарушава се баланса на ЕЕС !
    Това си е чист популизъм !
    Аз също се включих , пуснах бойлера и скарата !