Last news in Fakti

24 Март, 2017 20:00 8 237 5

Ето какво да правим, ако ни се обадят ало-измамници

  • ало-измамници-
  • измама-
  • телефонна
Ето какво да правим, ако ни се обадят ало-измамници - 1

Телефонните измами в последните години са толкова често срещани, но измамниците продължават да измислят все по-нови начини, чрез които да ограбят жертвите си.

С развитието на технологиите, напредват и начините, които това се случва. Съществува един сравнително нов метод, за които много хора все още не знаят.

Как работи той?

Ако отговорите на обаждането и непознат човек ви попита: „Можеш ли да ме чуеш?“, затворете незабавно. Обаждането е от измамник, който записва гласа ви и по-специфично как казвате „Да“. Такъв запис може да се използва при покупки и одобряване на финансови трансакции от ваше име.

Има случаи, в които „Да“ се използва за сключване на вербални договори – това е същото като да кликнете на „Да, съгласен съм“, когато се съгласявате с условията в даден сайт или оналйна магазин. Тези т.нар. гласови подписи са легални (на определени места) и доста компании започват да ги използват.

Какви мерки да предприемете?

- Не вдигайте на непознати номера, ако не очаквате обаждане. Вдигането дава сигнал на измамниците, че това е валиден телефонен номер, който е в употреба. По-късно, те могат да предадат номера ви и на други телефонни измамници.

- Ако все пак отговорите на обаждането, опитайте се да останете внимателни и скептични, особено ако ви карат да отговаряте на въпроси, чийто отговор е „Да“. Такива въпроси могат да бъдат: „Чуваш ли ме?“, „Удобно ли е да говорим?“, „Вие ли сте собственикът на дома?“ и т.н. Съответният отговор на такива въпроси от ваша страна трябва да е: „Кой се обажда?“ , „Защо искаш да знаеш това?“.

- Нагласете настройките си така, че винаги когато ви се обажда непознат номер, телефонът ви да г препраща към гласова поща. Измамниците никога не оставят гласова поща, те затварят директно, когато не им се отговори и рядко звънят отново.

- НЕ давайте личната си информация на непознати по телефона в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ. Особено когато ви се представят за органи на реда, служители на дадена компания и пр. Органите на реда не биха ви поискали лична информация по телефона. Според закона, те трябва да се легитимират и едва тогава можете да им дадете информацията си, и то при лична среща с тях.

Дори и да си мислите, че е невъзпитано да затвориш телефона на непознат, помислете пак! Това всъщност може да ви спаси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 христо христов

    11 0 Отговор
    Най добре според мен е да впрегнат сересетата...за какво ги използуват...какво се правят на теменужки....могат да ги уловят за части от секундата...стига да не са от тях.......
  • 2 ДОН ЧИЧО

    3 0 Отговор
    ЕЛАТЕ МЕН ДА ИЗМАМИТЕ И ДА ВИ ДАМ ПАРИ....ВАШТА М****А ДА Е**А ИЗМАМНИЧЕСКА.......
    ЧАКАМ ВИ...С 9ММ.,,БЕРЕТА'' ...

    ЕЛАТЕ МИ......ВАШТА..М********
  • 3 Иван Пьотр

    0 0 Отговор
    Един от най-големите имотни измамници в България е измамникът Вяра Панева, още позната под псевдонима Вероник Панева, Вяра Станчева, както и Вяра Калчева или Вяра Панева Калчева. Имотният измамник оперира от името на фирми фантоми с названията Евротрейд, Евро Трейд 07, Евротрейд 2007, Домисто, Домеки, Домики, Вяра Имоти, Панева Имоти, Варна Имоти и много други. Към измамника има заведени наказателни дела в интернет за нея и фирмите и, както и много публикации от изпържили се хора. За жалост, още не е зад решетките, заради пролуки в некадърното ни законодателство. Тази жена, без да се замисли, оставя хора на улицата! Без да и мигне окото мами стари хора и ги докарва до самоубийствено или болестно състояние. Извадила е поне 10 човека на улицата, като тези невинни наивни хора са станали клошари! Измамникът Вяра работи с фантоми-строители и фалшиви строителни фирми, като сключват предварителен договор за покупка на имот "на зелено". Измамниците извършват копка, не стигат и до Акт 14, като след това се покриват, и сменят телефоните си. Също така измамникът Вяра Панева често иска пълномощни, уж за да мине сделката по-бързо; особено ако живеете в чужбина, много хора правят фатална грешка. Вяра се движи и на пазара за наеми, като отдава чужди имоти под наем на наематели, като парите прибира за нея. Често търси чужденци, Руснаци, Поляци, Украинци, Англичани, които не са наясно със нашите закони и често се отказват да си търсят правата. Когато пуснете жалба срещу не
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Великова Янна

    0 0 Отговор
    Защо не напишете на какъв тел . номер да сигнализираме при опити за телефонни и интернет измами,освен 112 , няма ли друг?