Last news in Fakti

6 Юни, 2017 15:49 3 299 0

Изчезнал през 19 век вид може да бъде възстановен (ВИДЕО)

  • изчезнал вид-
  • костенурки-
  • гигантски костенурки-
  • възстановен-
  • галапагос

Учени са убедени, че могат да възстановят изчезнал вид гигантски костенурки от Галапагос

Изчезнал през 19 век вид може да бъде възстановен (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Природозащитници вярват, че могат да възстановят вид гигантска костенурка, обитавала някога един от островите в архипелага Галапагос. Уникалният за остров Флорана вид е обявен за изчезнал в средата на 19 век, пише сайтът New Scientist.

Изданието се позовава на научна статия на изследователския екип, публикувана в онлайн каталога за изследователски и научни материали biorxiv, който пази най-различни научни трудове, преди те да бъдат преработени или отпечатани в някое официално научно издание.

Галапагоските гигантски костенурки някога са се разделяли на 15 различни вида, като днес са останали представители само на 11 от тях. Популациите от костенурки на всички острови от архипелага са били варварски унищожавани, след като архипелагът бил открит от хората. Когато първите кораби пристигнали на архипелага, те открили, че месото на костенурките е вкусно и започнали да ги избиват, за да попълват хранителните си запаси. Освен това, с корабите били пренесени нови животински видове като плъхове, които ядели яйцата на костенурките и новоизлюпените костенурчета, както и кози, които унищожили местообитанията на гигантските костенурки.

Костенурките на остров Флореана били унищожени малко след посещението на Чарлз Дарвин през 1835 г. Друг вид костенурки от остров Пинта също изчезна от лицето на Земята, след като последният останал екземпляр, кръстен Самотният Джордж, почина през 2012 година.

Но тези два вида може и да не са загубени безвъзвратно. Както костенурките от Флореана, така и тези от Пинта са имали седловидна коруба, чиято форма им е позволявала да проточват шиите си, за да достигнат по-високата растителност.

През 2008 г. изследователи открили няколко подобни на седла черупки на костенурки край вулкана Волф на остров Изабела. Те били много различни от куполовидните коруби на повечето сухоземни костенурки, които обитавали този острова. Анализът на ДНК, събрано от седловидните черупки, показало, че те принадлежат на костенурки, потомци на двата изчезнали вида. Учените предполагат, че техните собственици случайно са били пренесени между островите с кораби. Откритата ДНК дава надежда на учените, че могат да възстановят видовете във Флореана и Пинта, като се опитат да ги размножават в лаборатории и специални резервати, а след това да ги пуснат и на свобода.

През 2015 г. учените се завърнали при вулкана Волф, за да потърсят още костенурки, които са запазили част от гените на своите избити предшественици от Флореана и Пинта. Те направили кръвни изследвания на 144 екземпляра, а след това взели 32 от най-обещаващите кандидати и ги отвели в развъден център на остров Санта Круз.

Генетичните тестове, извършени в развъдника, накарали учените да смятат, че 2 от пленените костенурки не само имат част от ДНК-то на вида от Флореана, а са чистокръвни представители на тази порода. Това може би означавало, че видът всъщност не е изчезнал.

За съжаление учените не открили и следа от ДНК-то на костенурките от Пинта.

Сега биолозите са започнали програма за размножаване, в която участват 23 костенурки, настанени в центъра за развъждане. Учените се надяват тя да помогне за възстановяването на вида, който в близко бъдеще да бъде заселен отново в естествената си среда на остров Флореана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА