11 Юни, 2017 13:59 3 955 0

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички

  • опасности-
  • удавяне-
  • кзп-
  • лято-
  • надуваеми артикули-
  • плажни стоки-
  • надуваеми дюшеци-
  • надуваеми възглавнички

Глобален доклад на Световната здравна организация посочва удавянето като третата водеща причина за внезапна смърт

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички - 1
Снимки: shutterstock

Лятото вече е тук, а съвсем скоро ще започне и активният летен сезон. С наближаването му пък започва и подготовката за лятната почивка. Освен да се погрижим за пътуването и престоя си, често ни се налага да закупим и някои необходими плажни артикули, с които да направим морската си ваканция забавна и приятна и най-вече, за да зарадваме децата си.

Лято и море без надуваемите дюшеци и възглавнички особено за децата е почти немислимо. Заедно с водните пързалки, надуваемите замъци и другите атракциони те правят престоя на плажа по-цветен и забавен. Но има някои въпроси, свързани с безопасността при ползването на този тип продукти, които не бива да се пренебрегват, както по отношение на децата, така и на възрастните.

Ето защо, преди началото на активния летен сезон, Комисията за защита на потребителите (КЗП) предлага експертни насоки и съвети при избора на плажни стоки като надуваеми дюшеци, възглавнички, плаващи седалки, най-вече с оглед на вашата безопасност.

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички
Снимки: shutterstock

Преди всичко тези изделия трябва да отговарят на изискванията за безопасност. В противен случай съществува риск от удавяне, в резултат от заплитане или впримчване на крайниците или дори на тялото над или под повърхността на водата, внезапна загуба на плаваемост или преобръщане на средството.

Глобален доклад на Световната здравна организация (СЗО) посочва удавянето като третата водеща причина за внезапна смърт. Според проучването в Европа най-рискова е групата на децата на възраст от 10 до 14 години. Сред един от водещите фактори се посочва именно пребиваването около непознати водни площи с цел туризъм.

Когато избирате надуваем артикул за плажа, обърнете внимание дали няма някакви видими несъответствия.

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички
Снимки: shutterstock

Плаващите седалки за деца, например трябва да бъдат в ярки и наситени цветове, което ги прави по-лесно забележими и би помогнало за по-бърза реакция в случай на инцидент при ползването им във водата. Острите ръбове и ъгли на надуваемите предмети могат да причинят нараняване. Същият риск крие и наличието на щифтове в краищата на регулиращи шнурове. Опасно е също клапаните за надуване или запушалките да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто.

Всички надуваеми стоки трябва да имат определена задължителна маркировка на български език.

Тя включва предупредителни надписи, които трябва да бъдат отпечатани или щамповани с удебелен шрифт с височина не по-малка от 5 мм. Предупрежденията са: „ВНИМАНИЕ, РИСК ОТ ПРЕОБРЪЩАНЕ” и "ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА” от потребители извън определения диапазон за тегло или възраст, в плитки води, разбиващи се вълни или вани. Задължително е и поставянето на информация, че продуктът не предпазва от удавяне, че винаги трябва да се надуват напълно всички въздушни кухини и да се използва само под постоянно наблюдение и в директен достъп.

Седалките за плуване трябва да имат допълнително уточнение, че не представляват водни играчки. Необходимо е да е посочено и теглото на децата, за които са подходящи. Също така е задължително цитирането на европейския стандарт за безопасност EN 13138-3, както и името или търговската марка на производителя, вносителя или доставчика.

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички
Снимки: shutterstock

Цветът на надписите може да варира, но трябва винаги да е в контраст с фона и да бъде четлив.

Предоставянето на пълна и вярна информация и съответствието с изискванията за безопасност се следи от контролните органи.

В България надзорът се осъществява от Комисията за защита на потребителите и от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в зависимост от вида на надуваемото изделие. Проверките имат за цел да установят отговаря ли на посочените в съответните стандарти изисквания за безопасност, както и налице ли са задължителните маркировки и предупредителна информация. Ако възникнат съмнения относно съответствието с изискванията за безопасност, се взимат проби за лабораторни анализи, като в този период продажбата на продукта временно се забранява. В случай че се окаже опасен, той се спира от продажба и се изтегля от търговската мрежа.

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички
Снимки: shutterstock

Преди началото на миналия активен летен сезон КЗП предотврати вноса на над 8 500 надуваеми артикула, сред които дюшеци и шезлонги. Те бяха спрени още на границата, поради липса на маркировки и документи за съответствие с изискванията за безопасност. През 2016г. по европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки RAPEX 15% от общо 2044 разменени нотификации са за продукти, чиято употреба крие риск от удавяне поради това, че не отговарят на изискванията за безопасност.

Истината е, че децата обожават надуваемите предмети! Но дори при избора да сме се съобразили с всички препоръки по отношение на видимите несъответствия и стандартите за безопасност, има свързани с експлоатацията обстоятелства, които също не бива да бъдат пренебрегвани.

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички
Снимки: shutterstock

Надуваемите предмети са леки и пълни с въздух. По-силен порив на вятъра може лесно да отнесе дори от брега навътре в морето оставено без надзор дете върху надуваем дюшек, например. Случва се бързо, често внезапно и поради това не е лесно да се реагира, за да се окаже помощ.

Важни съвети и предупреждения

Експерти предупреждават, че рисковете за най-малките във водата са наистина сериозни при пребиваването около водни площи и водоеми. Ето защо те съветват и предупреждават:

- Не оставяйте децата без наблюдение, когато ползват надуваеми предмети както във вода, така и на сухо.
- Поставяйте на децата безопасни помощни средства за плаване (раменки, жилетки), но не разчитайте само на тях.
- Когато избирате надуваемите изделия, уверете се, че са придружени със задължителните маркировки и информация, както и че отговарят на изискванията за безопасност.
- Проверете за наличието на щампа с номера на стандарта за безопасност.
- Имайте предвид, че децата не вдигат никакъв шум, когато се давят и това може да се случи в непосредствена близост до други хора, без изобщо те да разберат.
- Дете може да се удави в рамките на 30 секунди при това само в 4 см вода.
- Възможно е да настъпи задушаване от закъсняло удавяне до 24 часа след напускане на водата, ако дори и малко количество вода се вдиша в белите дробове.
- Подрастващите са по-склонни да заемат рисково поведение около водата.

Опасно лято: Надуваемите дюшеци и възглавнички
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА