11 Юни, 2017 18:48 5 974 0

Рибешка кожа лекува тежки изгаряния (ВИДЕО)

  • кожа-
  • изгаряния-
  • риба-
  • бразилия-
  • лечение-
  • рибешка кожа-
  • кожа от тилапия-
  • тилапия

Уникалният нов метод е измислен от бразилски лекари

Рибешка кожа лекува тежки изгаряния (ВИДЕО) - 1

В моменти на безизходица, човешкият ум е способен да достигне до велики открития. Именно в такъв момент, група бразилски лекари открили нов метод за лечение на тежки изгаряния.

Учените твърдят, че експерименталното лечение с кожа от рибата тилапия, може да облекчи болката на пострадалите и да намали медицинските разходи.

Раните от изгаряния отдавна се лекуват с помощта на замразена свинска кожа или дори човешка тъкан. Това се прави, за да може раната да остане влажна и да се позволи прехвърлянето на колаген — протеин, който стои в основата на лечението.

Бразилските държавни болници обаче са принудени да лекуват пациентите с травми и рани от изгаряния по стария и болезнен начин с марли и бинтове. Причината е, че те не разполагат с кожа, която да поставят върху раните или други изкуствени алтернативи, които са леснодостъпни в западните държави.

За щастие учени от Федералния университет на Сеара в Северна Бразилия отрили, че кожата на рибата тилапия би могла да бъде чудесен заместител на свинската кожа. Тя можела да осигури влажността и колагена, необходими за възстановяването на увредената тъкан и отблъсквала заразите на много високо ниво. Освен това кожата на тази риба показала и лечебни свойства, подпомагайки по-бързото зарастване на раните.

Този вид риба е често срещана в бразилските реки и развъдници, които се увеличават скоростно заради растящото търсене на сладководната риба.

Кожата на този вид риба вече е бил тестват от китайски учени върху гризачи, за да бъдат проучени лечебните ѝ свойства. Бразилските учени обаче, изтъкват, че са първите, които тестват кожата върху хора.

"Употребата на тилапия върху изгаряния е безпрецедентно", коментира Одорисо де Мораис, професор в Университета на Сеара, който допълва: "Рибешката кожа обикновено се изхвърля, така че ние използваме този продукт да го превърнем в нещо полезно за хората."

Лечението с кожата на тилапия може да ускори възстановяването след изгаряне с няколко дни и да намали необходимостта от болкоуспокояващи, твърдят бразилските учени.

Лабораторни техници от бразилския университет са третирали рибешка кожа с различни стерилизиращи вещества и са я изпратили в Сау Паулу за облъчване, което да убие вирусите, преди да се пакетира и замрази. Веднъж изчистена и обработена, тя може да престои така до две години, твърдят още учените. Обработката премахва всякаква рибешка миризма.

При медицински опити тази терапия е била приложена върху най-малко 56 пациенти с изгаряния от втора и трета степен.

Мораис отбелязва, че лечението с кожата от тилапия струва 75% по-евтино от крема сулфадиазин, който обикновено се използва при изгаряния в Бразилия.

Учените се надяват, че лечението ще се докаже на комерсиално ниво и ще окуражи компаниите да обработват рибешката кожа за медицински цели.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА