Last news in Fakti

18 Юни, 2017 15:02 4 781 1

Намериха най-стария ориз, отглеждан от човек

  • ориз-
  • китай-
  • най-стар-
  • номади-
  • уседналост-
  • отглеждат-
  • земеделие-
  • шаншан-
  • река яндзъ

Откритието показва онзи повратен момент от човешката еволюция, в който човекът променя своя номадски начин на живот

Намериха най-стария ориз, отглеждан от човек - 1
shutterstock

Преди около 10 000 години група ловци-събирачи започва постепенно да променя своя номадски начин на живот. Тези скитащи племенни общности се настаняват край река Яндзъ в Китай и започват да отглеждат ориз.

Сега, археолозите откриват частици, от този първи ориз, отгледан от хора, на място, наречено Шаншан, съобщава сп. Atlantic.

Зрънцата на тази първа земеделска култура, естествено, са били изядени много отдавна, а стеблата и листата на растенията - изгнили, но една малка част от растението е успяла да се запази и да остане хиляди години по-късно. Тов са фитолити или твърди, микроскопични парченца кварц, изградени от растителни клетки за самозащита.

Листата на ориза имат фитолити във формата на ветрило, които не горят, не се смилат или разлагат. Специфичните форми на тези фитолити показват, че хората в Шаншан не само са събирали оризовите звънца, а и са ги отглеждали, превръщайки разстението от диво в домашно преди малко по-малко от 10 000 години - преход, който ще промени из основи менюто на хората до точката, в която половината от света зависи от тази култура в наши дни.

Китайските археолози започват разкопки в Шаншан в началото на 2000 година. Скоро след това те откриват доказателства, според които в хранителния режим на хората, обитавали някога това място, оризът е заемал много съществено място. Сред находките имало оризови люспи, заровени в глинени съдове и каменни оръдия, предназначени да смилат ориза на прах, правейки може би първото оризово брашно в света.

Намериха най-стария ориз, отглеждан от човек

"В няколко грама почва има хиляди фитолити", отбелязва Долорес Пиперно, експерт по фитолитите от Смитсониън, която не е участвала в проучването.

Китайският екип преминава през продължителен и доста еднообразен етап на отделяне на фитолитите от пръстта, измиването им, пресяването и изсушаването им докато накрая не стават на бял прах от чист фитолит. Учените след това изполвали датиране с въглерод-14, за да открият точната възраст на фитолитите, открити на разлини дълбочини при разкопките.

За да докажат достоверността на датирането, учените сравнили възрастта с други материали, като семена и въглища, открити на същата дълбочина.

"Най-старият материал датира от преди 9 400 години", съобщава Пиперно.

Намериха най-стария ориз, отглеждан от човек
Снимки: shutterstock

След това учените проучили оризовите частици под микроскоп. Оризът, който хората от Шаншан са култивирали и отглеждали преди 9 400 години, не приличал изобщо на този, който познаваме днес. Зърната били малки, тънки, крехки и лесносмилаеми, за да може растението по-лесно и колкото е възможно по-далеч да разпръсва семената си. Освен това, за тези 10 000 години земеделски грижи и култивиране, оризът постепенно се изменил, трансформирайки зрънцата си от фини, леки и крехки в мазни, огромни и плътни, които се закрепват към стъблата по-здраво, за да дъдат по-лесно обирани от хората. За това време са се видоизменили не само зърната на растението, но и неговите фитолити.

Екипът обръща вниманието си към декорациите по повърхността на фитолита, които изглеждат като рибешки люспи. Фитолитите в съвременния ориз имат повече от девет такива форми. Древните фитолити от Шаншан са смесица от различен брой декрации - когато са млади пропорциите с повече от девет форми се увеличават и изглеждат повече като съвременния ориз. Това е доказателство, че постепенното култивиране на ориза е процес, който е "дълъг и бавен", отбелзва Дзиенпин Джан, геолог от Китайската акадеция на науките, който е част от проучването.

Но този древен див ориз не се е превърнал за една нощ в познатата ни днес земеделска култура.

Намериха най-стария ориз, отглеждан от човек

И какво от това, че структурните нишки в истата на ориза са се видоизменили? Всъщност фитолитите представляват листни клетки, които са извити, за да задържат вода. "Дивият ориз е имал падащи надолу листа и е расъл в блатисти условия. Листата на домашния ориз са изправени и на разстояние от водата, и затова листата трябва да се извиват непрекъснато, за да задържат вода", обяснява Дзиенпин, , който допълва, че така растението получава вода в изобилие.

Откриването на тези структурни оризови клетки е още едно доказателство, че Шаншан е първото място, където оризът е бил култивиран.

Историята на култивирането на ориза запова в Шаншан, но продължава из целия континет и из целия свят.

Намериха най-стария ориз, отглеждан от човек


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Писна ми

    3 0 Отговор
    СтариЯТ. Ехоооо.