19 Юни, 2017 01:41 1 928 3

Ученици с проект за спешна помощ с дрон

  • ученици-
  • дрон-
  • спешна помощ
Ученици с проект за спешна помощ с дрон - 1
Кадър БНТ

Своевременно получаване на спешна медицинска помощ с дрон. Тази идея е в основата на проект на четирима възпитаници на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети" в Русе. Изобретението е спечели първо място в националния кръг на състезанието за „Социални иновации" на Джуниър Ачийвмънт, съобщи БНТ.

Серджо, Селин, Ема и Петър са авторите на специална гривна, която спасява човешки животи, а името, което са избрали за изобретението си е "Alleviation".

„Което в превод на български е „облекчение". Нашата идея се състои от гривна, която всеки наш потребител си закупува. Тази гривна му отчита четирите жизнени показателя, които при нарушение на един от тях сигнализира и се включва един дрон, който чрез Джи Пи Ес открива самата жертва, отива при нея и се старае да достигне точно до целта", казва единадесетокласникът Серджо Авакян.

Идеята им хрумнала след като заедно били на курс за първа долекарска помощ.

„Там разбрахме, че много голяма част от смъртните случаи са поради ненавременна медицинска помощ", допълва Петър Христакиев, също от 11-и клас.

Вярват, че тяхната разработка много скоро ще намери реално приложение.

Учениците вече се подготвят за следващото си предизвикателство - на 21 юни ще представят изобретението си онлайн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    браво Арменче
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    И с какво един дрон ще помогне на пациента ? Пациента ако е подвижен и адекватен, сам ще си намери помощ. Ако не бяха измислили дроновете и в частност литий-йонните батерии, за да ги задвижат, какво щяха да измислят ? Всички копират от китайските измишльотини.

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Послеслов. Друг е въпроса ако дрона вози двама медици, което още не е направено.