17 Юни, 2017 13:58 3 516 0

Може ли да прекалим с четкането на зъбите?

  • четкане на зъби-
  • миене-
  • вреда-
  • полза
Може ли да прекалим с четкането на зъбите? - 1
Снимка: shutterstock.com

Безспорно устната хигиена е от основно значение както за здравето, така и за красотата ни, но не бива и да прекаляваме в старанието си. Твърде енергичното четкане може да увреди тъканта на венците, както и зъбния емайл, особено ако използваме твърда четка за зъби. Препоръчително е да избираме такава, която има по-мек косъм, а при четкане на зъбите да се прилага по-лек натиск и кръгови движения. Ако трием зъбите, като движим четката назад и напред, това може да ги увреди.

Тези, които използват електрическа четка за зъби, всъщност изобщо не би трябвало да четкат зъбите. Устройството завърта самата четка, затова всичко, което трябва да направим, е да я приплъзваме леко по зъбите.

Ако използваме електрическата четка както обикновената и с нея едновременно и четкаме зъбите, ще приложим ненужен натиск върху тях, вследствие на което се увеличава рискът от увреждане на венците и емайла.

Грешка е и ако удължаваме прекалено времето, в което четкаме зъбите. Никога не бива да правим това повече от две минути, два или три пъти на ден. И тъй като старите четки за зъби могат да наранят венците, понеже третират и голяма част от тях, не бива да забравяме, че четката за зъби трябва да се заменя на всеки три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА