25 Юни, 2017 20:00, обновена 25 Юни, 2017 20:06 5 278 1

Напълно нормалните неща, които в миналото са били скандални

  • история-
  • бъдеще-
  • минало-
  • скандално

Да четеш в леглото е неморално и опасно

Напълно нормалните неща, които в миналото са били скандални - 1

Помните ли когато Facebook промениха дизайна си и всички полудяха? Но скоро след това осъзнаха, че е голяма глупост и го преживяха?
Оказва се, че този вид реакция съвсем не е чужд на човечеството и нещата, на които се наслаждаваме всеки ден също са били обект на масова истерия.

1. През 19 век да четеш в леглото се е считало за неморално и опасно. Смятало се за опасно, защото можеш да заспиш на запалени свещи, които могат да изгорят дома ти до основи.
Кафето не е било толкова обичана напитка преди няколко века, както е сега. През 16 век в Мека се е смятало за напитка, която може да даде начало на политически спорове и бунтове, което довело до неговата забрана. През 17 век в Европа било наричано дяволска напитка, заради ислямския си произход и начина, по който било представено на общността.

2. През 1750 Джонас Ханауей станал обект на подигравки и дори бил замерян с отпадъци, защото се осмелил да използва чадър, докато валяло в Лондон. Тогава чадърите не се ползвали в Англия, защото се смятали за „твърде френски“.

3. Модерният бански костюм бил толкова скандален, че неговият създател Луи Реар не могъл да намери модел, който да го облече и затова наел стриптизьорка. Банските се считали за грешни от Ватикана и били забранени в някои щати в САЩ до 40-те години на 20 век.

4. Много хора вярвали, че въздухът през нощта е отровен до началото на 20 век. Хората се страхували да излязат навън през нощта, а някои дори не искали да отварят прозорците си от страх да не се разболеят. След това се разбрало, че болестите се разпространяват чрез комарите, а не по нощния въздух.

5. Смятало се, че разпространението на печатните книги ще доведе до унищожението на цивилизациите. Учените от онова време се тревожели, че достъпът до книги ще повреди на обществото. Иновации като библиографът и резюметата на книги били създадени в отговор на притесненията им.

6. Хората мразели автомобилите през 1920 година, защото се страхували, че насърчават предизвикателното поведение на тийнейджърите. Да имаш кола се считало, че прави тийнейджърите по-малко религиозни, карало ги да правят секс, да извършват престъпления и да не слушат родителите си. Администраторите в колежите смятали, че колите разсейват студентите от ученето и ги карали да напускат училище.

7. През 1878 година Британското правителство разгледало новото изобретение на Томас Едисън – крушката. Те установили, че идеята била „достатъчно добра за презокеанските им съседи, но недостойна за вниманието на практичните и учени мъже.“

8. Въпреки че днес книгите с комикси са културна институция, Америка смятала, че те са истинско зло и коренът на младежката престъпност. Често се стигало до публични изгаряния и много градове прокарали закони, които забранявали продажбата на комикси на деца.

9. По време на сухия режим моралните настойници били срещу това да се позволява на тийнейджърите да пият газирани напитки, защото смятали, че в те тайно били смесвани с твърд алкохол. Един пастор дори твърдял, че газираните напитки проваляли младежта и ги превръщали в „диви нощни изроди“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВВВ

    6 0 Отговор
    Точно като половината днешни българи...прости като тенджери.