30 Юни, 2017 20:05 4 428 1

Какво причиняват на тялото енергийните напитки

  • енергийни напитки-
  • здраве-
  • тяло-
  • здравословно-
  • начин на живот-
  • енергия
Какво причиняват на тялото енергийните напитки - 1
Снимка: Shutterstock

Умората ни застига бързо по средата на работната седмица. Просто 24 часа са твърде малко време, за да свършим абсолютно всичко, затова ние започваме да търсим начини, чрез които да увеличим продуктивността си. Да ви звучи познато?

Открихме какво се случва с човешкото тяло, след като изпием един кен енергийна напитка и искаме да споделим с вас каква е истинската цена на това да си заемеш малко енергия.

Първите 10 минути: Кофеинът се влива в притока на кръв, засилва кръвното налягане и пулса.

След 15 минути: Засилва се концентрацията.

След 30 минути: Абсорбирането на кофеина приключва, спира да ни се спи и зениците се разширяват. Всичко това се дължи на високото кръвно налягане, предизвикано от огромното количество захар.

След 1 час: Енергизиращият ефект отшумява. Започваме отново да се чувстваме изморени. Напитката започва да премахва полезните елементи от тялото.

След 6 часа: Нивата на кофеин в тялото са паднали с 50%.

След 12 часа: Кофеинът в тялото вече е изчезнал. Колко бързо се случва това зависи от метаболизма, физическата активност и възрастта на човека.

След 24 часа: Редовният прием на енергийни напитки предизвиква главоболие, раздразнителност и проблеми с храносмилането. Чувството за енергия е напълно изчезнало.

След 14 дни: Тялото свиква с редовното приемане на дози кофеин, което намаля действието на напитката прогресивно. Често срещани проблеми са безсънието, трупането на килограми (заради захарта), раздразнителност и висока чувствителност, учестен пулс и високо кръвно налягане.

Заключение:

Най-добрият източник на енергия е здравословният живот: здрав сън, редовно спортуване и здравословна храна. Ако се чувствате изморени твърде често, се консултирайте с лекар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.