Last news in Fakti

30 Юни, 2017 16:04 4 419 0

Откриха нов креслив вид папагали (ВИДЕО)

  • папагал-
  • нов вид-
  • мексико-
  • амазонска джунгла-
  • сини пера-
  • синьокрил амазонски папагал-
  • юкатан

Новият вид е бил забелязан на пръв път през 2014 г. сред гъстите амазонски джунгли

Откриха нов креслив вид папагали (ВИДЕО) - 1
Снимки: T. Silva

Някои видове папагали си приличат толкова много, че човек трудно би ги различил, освен, разбира се ако не е орнитолог.

Такъв е случаят с един нов вид папагали, който наскоро бе открит и описан от международен екип от изследователи, които открили птиците на полуостров Юкатан в Мексико, съобщава CNN.

Новооткритият вид е бил наречен синьокрил амазонски папагал (Amazona gomezgarzai), заради характерния цвят на основните им пера.

В своето изследване, публикувано наскоро в списание PeerJ, учените пишат, че видът има отличителен силен крясък, съставен от повтарящи се къси и монотонни звуци.

По време на наблюденията, екипът от специалисти установил, че новият вид папагали живее на ята с до 12 птици, като често двойките образуват своя отделна група със своето поколение.

За пръв път за Синьокрилия амазонски папагал съобщава орнитологът Мигел Гомес Гарсо през 2014 г. Той видял красивата птица по време на една от експедициите си през гъстите джунгли на полуостров Юкатан. Щом я видял, Гарсо разбрал, че тя е различна от всяка друга птица, която някога бил виждал.

Откриха нов креслив вид папагали (ВИДЕО)

От тогава до сега са били проучени множество различни папагали от региона, за да се установи дали птиците наистина могат да бъдат класифицирани като отделен вид. Анализът на ДНК проби, взети от перата на синьокрилите папагали от Амазонка, потвърдили предположението.

Учените установили още, че основното местообитание на тези пернати е Южно Мексико, в Карибския басейн и в пространството между Уругвай и Аржентина в Южна Америка.

Макар да е новооткрит вид, този папагал вече попада под етикета: "застрашен" в някои от районите, в които се среща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА