9 Юли, 2017 01:16 2 543 0

Хапвайте шоколад за добра памет

  • шоколад-
  • какао-
  • захар-
  • мляко-
  • флаванол-
  • кофеин

Сладкото изкушение ободрява и хората, които не са си доспали

Хапвайте шоколад за добра памет - 1
Снимка: Shutterstock

Шоколадът е полезен за паметта заради съдържащите се в него флаваноли, съобщи в. Daily mail.

Флаванолите подобряват вниманието, скоростта на обработването на информация, работната памет и гладкостта на речта у възрастните хора.

Шоколадът ободрява и хората, които не са си доспали.

Учените от университета на Акуила са изследвали какво става в мозъка няколко часа след като човек хапне шоколад, както и ефекта на редовното му приемане. За целта те са прегледали резултатите от предишни трудове. Много от тях насочват към положителен ефект на флаванолите върху мозъка.

Повечето изследвания за продължителен прием на шоколад са направени с възрастни хора. При тях черният шоколад подобрява много мозъчната функция, особено ако тя вече е леко нарушена.

Заедно с ползите, не трябва да бъдат забравяни и страничните ефекти на шоколада и какаото, предупредиха учените. Това е преди всичко неговата калоричност, съдържащите се в него кофеин и теобромин, както и добавяните в него захар и мляко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА