Last news in Fakti

4 Юли, 2017 14:39 3 877 3

Кулата на ацтеките от човешки черепи (СНИМКИ)

  • ацтеки-
  • кула-
  • черепи

Необичайната находка е открита наскоро в столицата на Мексико

Кулата на ацтеките от човешки черепи (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АП

Историите за направената кула на ацтеките от човешки черепи, всяваща страх в сърцата на испанските конквистадори, се предавали от поколение на поколение в Мексико, съобщава Би Би Си.

Най-широко разпространената теория е, че черепите са на победените врагове. Това е пример за съдбата на загубилите от империята на ацтеките.

Човешките черепи наброяват десетки хиляди и повечето от тях все още лежат в дълбините на Мексико Сити. Градът се простира над столицата на ацтеките, Теночтитлан.

Едва преди две години група археолози решили да започнат упоритата работа и да разкрият тайните на погребаните останки.

Кулата на ацтеките от човешки черепи (СНИМКИ)

Това, което открили, било шокиращо – голям брой от намерените черепи, които принадлежали не само на мъже, както било очаквано, но и дори на жени и деца.

Смятахме, че всички тези черепи са на мъже, но се оказва, че сред тях има такива на жени и деца, което говори за нов тип цомпантли или ритуална стена“, казва антропологът Родриго Боланьос. Това откритие става причината за разгръщането на множество теории, една от които се отнася към практикуването на човешки жертвоприношения.

Кулата на ацтеките от човешки черепи (СНИМКИ)

Засега археолозите са намерили общо 676 черепа на територията на строеж близо до градската катедрала в Мексико Сити. Тя е била построена върху един от най-важните храмове на ацтеките.

Кулата на ацтеките от човешки черепи (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 333

    6 0 Отговор
    Мексиканските предци са били от най-коварните и кръвожадни в историята, даже и на древните рисунки са изобразени като чудовища, мексиканците не се гордеат с тези факти
  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 1 Отговор
    Това с ритуалните убииства е правено за кефа на кръвожадна извънземна раса или раси
  • 3 незнайко

    3 2 Отговор
    Замислете се, колко време трябва за да остане, само черепа на човек! Тези черепи са събирани може би след някакво бедствие. Защо няма други кости? Ако е имало глобална епидемия? Никой не може да каже.