Last news in Fakti

5 Юли, 2017 14:48 7 924 0

Морска анемона е ключът към човешката регенерация

  • сърце-
  • морски анемонии-
  • сърце-
  • тъкани-
  • мускулна тъкан-
  • регенерация-
  • създаване на клетки-
  • гени-
  • морска анемона

Благодарение на невероятната суперсила на тези миниатюрни морски създания, науката би могла да регенерира мускулната тъкан на човешкото сърце

Морска анемона е ключът към човешката регенерация - 1
Снимки: shutterstock

Науката някой ден ще може да възстановява тъканта на човешкото сърце и този ден може би е по-близо отколкото сме си представяли. Ключът към регенерацията, а тъкани се крие в едно миниатюрно морско създания, в чиито червата има гени, които могат да помогнат за възстановяването и растежа на сърдечните клетки при хора и някои животни, пише изданието Science Daily.

Мартин Мардиндейл, професор по биология от Университета във Флорида, изследвал различни начини за регенериране на сърдечната тъкан, когато решил да помисли извън общоприетите рамки и отвъд поставените граници, когато започнал да изследва морски същества, които нямат сърца или мускули.

Морска анемона е ключът към човешката регенерация

Звездната морска анемона или Nematostella vectensis, която е свързана с медузите, притежава изключителната способност, която ѝ позволява, ако бъде нарязана на парчета, да възстанови тъканите си, като всяко едно отделно парче регенерира, превръщайки се в нова звездна анемона.

Мардиндейл бил удивен от тази способност и започнал да търси отговор на въпроси като: защо това се случва с малката анемона и защо не се случва при хората.

По време на изследванията си той открива, че при този вид морска анемона не съществува заключващият механизъм, който диктува начина, по който гените взаимодействат помежду си и не им позволява да трансформират един вид клетки в друг.

Морска анемона е ключът към човешката регенерация

Изводите от изследването на биолога предполагат, че човешките гени могат да бъдат променени, така че този заключващ механизъм да бъде премахван в определени случаи, което ще позволи на клетките в сърцето да се възстановят.

“Нашето изследване показа, че ако научим повече за механизма, при който гените комуникират помежду си, за да формират мускулни клетки, един ден ще успеем да регенерираме мускулните клетки в нашето сърце,” обяснява Мартиндейл в своето изследване, публикувано в журнала PLoS Biology.

Морска анемона е ключът към човешката регенерация


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА