13 Юли, 2017 23:06 5 449 3

Българин бяга 216 км. в Долината на смъртта

  • долината на смъртта-
  • бягане-
  • краси георгиев
Българин бяга 216 км. в Долината на смъртта - 1
Снимка: Туитър

Ултрамаратоенцът Краси Георгиев влезе в историята като първият българин участвал и завършил успешно известното като най-тежкото състезание по бягане в света - "Бадуотър".

Той измина дългото 216 км трасе в Долината на смъртта, САЩ, за 37 часа и 37 минути. След като стартира на минус 85 м в Долината на смъртта - най-ниската точка на Северна Америка, той успя да се изкачи до финала, който се намира на плюс 4417 м в планината Уитни. Всичко това се случи при температури на въздуха надвишаващи 45 градуса, като дори в 22 ч. вечерта са били отчетени 46 градуса по Целзий. Температурите на асфалта пък са достигали до 90 градуса на места от трасето.

След успешното приключване на изключително тежкото, изтощително състезание, Краси обяви, че е готов да изпълни свой още по-амбициозен план. След кратка почивка в рамките на няколко часа той възнамерява да се опита да направи нещо, което никой досега не е дръзвал в 40-годишната история на "Бадуотър" - да се върне обратно към старта, но напълно автономно - без каквато и да е външна подкрепа.Така километрите, които ще измине в Долината на смъртта, ще бъдат 434, а постижението му - първо по рода си.

"За мен е изключителна чест, че бях част от това легендарно състезание. Вълнувам се много и защото имам намерение да направя нещо, което никой досега не е опитвал - да измина трасето в Долината на смъртта два пъти, втория път автономно. Смятам да впрегна специална количка с провизии зад себе си и от финала да се върна към старта. В количката нося всичко необходимо за пробега - храна, вода. От опит занм, че колкото и вода да имам със себе си, тя никога няма да бъде достатъчна в тези условия. Ужасно е, а пътят ми към старта ще бъде още по-тежък.

Ултрамаратонците обаче сме особен тип хора - умеем да приемаме болката като добър приятел, който знаем, че ще ни посети." - разказва за плановете си Краси.

По време на цялото предизвикателство на едно от най-горещите места на планетата, Краси, който бяга с екип на #TeamRoobar, е със специална диета. Основна част от менюто му се състои от произведените в България сурови енергийни барчета Roobar. Месеци наред преди старта той проверява устойчивостта на Roobar в агресивно горещи условия, както и свойствата им като източник на енергия при изключително натоварващи физиката предизвикателства.

Освен специална диета, продължилата 6 месеца подготовка на Краси за "Бадуотър" включва тежки ежедневни тренировки високо в планината и специален режим. За да бъде във форма за състезанието, той прави чести изкачвания от 2 300 м надморска височина до над 4 000 м. За да бъде по-добре пригоден организмът му към високите температури в Долината на смъртта, той бяга със зимни дрехи. Подготовката за връщането към старта с количка с провизии включва и тичане по 50-70 км и теглена на тежаща повече от 15 кг гума.

Краси Георгиев в роден в София. Прекарал е 20 години в Лондон, а в момента живее в Джаксън, Уайоминг, САЩ. Той има богат опит от психология до готвене, джудо, работа с жертви на насилие и др. Освен с бягане, той се занимава професионално и с т.нар. "Sports Nutrition" - консултант по хранене е на спортисти и отбори от цял свят. Занимава се и с мотивационни речи и е бил лектор на редица събития.

До момента е завършил над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км) в цял свят. Участвал в състезания по бягане на ултрадълги разстояния на места от Арктика до Камбоджа. Имал е късмета да е сред малкото хора, завършили легендарния "Маратон на пясъците" (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона "Бразил 135+" (257 км в джунглата), както и да тича заедно с будистки монаси в Азия и масайски племена в Източна Африка.

След осъществяването на голямата му мечта "Бадуотър", Краси планира да се включи в още няколко тежки състезания до края на годината. Сред тях е обиколката на Корсика. Ако програмата му позволи, възнамерява да участва и на състезание по планинско бягане в България през есента.

Краси започва да тича на 30-годишна възраст, когато е пушач с наднормено тегло и изключително нездравословен начин на живот. Въпреки това той бързо открива, че иска да се занимава с този спорт - "Обичам чувството да бъда свободен, да нахлузя маратонките и да изчезна след като изляза от входната врата". Започвайки с разходки в парка, той постепенно се увлича по тичането и увеличава дистанциите.

Така достига до състезанията с ултрадълги дисциплини, които много малко хора в света са успявали да завършат, както и до голямата си мечта - "Бадуотър".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно е ерген

    15 1 Отговор
    Тоя или не е женен или жена му НЕ Е българка!
    Ако беше с нашЯнска усруспия да му пили на главата, че не и обръща внимание, а само ходи да бяга и да тренира, нямаше да го четем сега!
    Браво!
  • 2 ......

    7 0 Отговор
    Образ голям е тоя...
  • 3 Роско

    7 0 Отговор
    Страхотен.
    Няма граници. Благодаря на Факти за новината. От доста време не бях чел нещо интересно.
    Това състезание се споменава със името Скот Юрек.