30 Юли, 2017 05:46 32 891 2

С какво да заменим бялата захар?

  • захар-
  • алтернативи-
  • подсладители-
  • естествени-
  • натурални-
  • заместители-
  • сладко

Основните естествени алтернативи на бялата захар

С какво да заменим бялата захар? - 1
Снимки: shutterstock

Рафинираната бяла захар повишава рязко кръвната захар и при ежедневна употреба води до сериозни възпаления на тъкани и органи. Колкото повече захар консумираме, толкова по-голям става апетитът ми за сладко.

За да ни спасят от този порочен кръг, учените търсят алтернативи на захарта от години. Подсладителите на първо време се оказват добро решение на този проблем, но само до известна степен, защото след по-задълбочени проучвания се оказва, че те са също толкова опасности за здравето ни, ако не и повече.

И все пак съществуват ли алтернативи на захарта, които да не ни убиват бавно? Разбира се, че има и както в повечето случаи са били отдавна измислени и създадени от природата... само е трябвало да ги открием.

Ето някои от естествено извлечените захари, достъпни на пазара днес, които се възприемат като алтернативен и здравословен заместител на бялата рафинирана захар.

Агаве

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: нисък гликемичен индекс, тялото абсорбира захарта от агавето по-бавно отколкото от рафинираната захар и няма високи пикове в стойностите.
Минуси: Прави се от същото растение, от което и текилата /мексиканска спиртна напитка, дестилирана от ферментирал сок от синьо агаве/. 90 % е фруктоза – от една страна е добре, защото се разгражда по-бързо от глюкозата в черния дроб и това е добре за кръвната захар, но от друга прекалено количество фруктоза може да доведе до по-високо производство на мазнини и лош холестерол. Като калории е малко повече от захарта.
Вкус и употреба: Поради течната си форма и бързото си разтваряне, агавето е много подходящо за употреба в студени напитки и течности, и няма силен послевкус като меда. Не е подходящ за печене, но е прекрасен за ползване при приготвяне на сурови десерти.

Захар от кокосов орех

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Любима на нутриционистите, заради ниския гликемичен индекс. Прави се от нектара на цветовете на плодовете на кокосовата палма, не се обработва химически като останалите видове захар и е богата на витамин B8 и калий.
Минуси: Има висока цена.
Вкус и употреба: Вкусът й се доближава най-много до обикновената захар, с леко карамелен вкус. Много подходяща е за печене и сместване с обикновената захар в рецептите 1:1.

Мед

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Пълен с витамини и минерали, включително B2, B6, желязо и манган. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, помага при настинки и се смята, че има пробиотичен ефект /като добрите бактерии в киселото мляко/. Суровият мед има високо ниво на антиоксиданти и колкото е по-тъмен цветът, толкова повече има от тях.
Минуси: Внимавайте с кръвната захар. Гликемичният индекс на меда е по-висок от този на агавето, но по-нисък от този на рафинираната захар. Калориите са същите както на агавето — 60 калории на супена лъжица. Силен алерген.
Вкус и употреба: Перфектен за подслаждане на чай. Подходящ е и за ползване при печива, но както и при агавето, трябва да се отстрани максимално влажността на сместа преди печене и да се добави сода за печене.

Кленов сироп

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Извлечен директно от дървото, този подсладител е възможно най – естественият. Чистият кленов сироп е богат на антиоксиданти и цинк, който подпомага имунната система. Съдържа и магнезий, необходим за ензимните реакции на тялото. Медицинските проучвания сочат, че той подобрява здравето на мозъка.
Минуси: Трудно се съчетава с чай, кафе или други напитки. Съдържа 51 калории на супена лъжица.
Вкус и употреба: Много се използва за сиропи върху палачинки, кисело мляко, става за печене и има сходна реакция като меда при печивата.

Меласа

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Има висока хранителна стойност, особено черната меласа /има 3 вида — светла, тъмна и черна меласа/. Има най-малко захари от трите вида меласа, 70 процента калий, повече от колкото в банана, и съдържа 20 % от необходимата дневна доза желязо за жените. Калцият в меласата е в пъти повече отколкото в млякото. Получава се от захарно цвекло или захарна тръстика, като остатъчен продукт.
Минуси: Не се причислява към здравословните храни, и не е подходяща за напитки и печене.
Вкус и употреба: има леко опушен аромат и горчив вкус, съчетава с добре със смутита и йогурт, и люти храни. Същите калории има както бялата захар.

Стевия

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Нула калории, нула гликемичен индекс и абсолютно природен продукт. Извлича се от растението — билка „стевия“. Произвежда под формата на прах, на листа, течност и таблетки. Стевията е подходяща за термична обработка, тъй като сладките гликозиди не се разпадат при налягане.
Минуси: Някои производители предпочитат да обработват по химичен път билката и да я смесват с други подсладители, което може да доведе до диария и лошо храносмилане, а и може да даде лош послевкус. Ако срещнете надпис „Truvia“, трябва да знаете, че това е комбинация между стевия и еритритол (вид подсладител).
Вкус и употреба: Тя е по-сладка от захарта и се слага в съотношение 1:8 — стевия : захар. Не е подходяща за печива, добра е за напитки и сурови десерти, и се препоръчва за диабетици.

Подсладители (Ксилитол, Еритритол, Малтитол)

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Захарите, завършващи на „ол“ се извличат от растения или се произвеждат от скорбяла или нишесте съдържащи продукти. Имат много малко калории в сравнение с рафинираната захар и влияят минимално върху кръвната захар.
Минуси: Може да причинят проблеми с гастроинтералния тракт и храносмилателни проблеми.
Вкус и употреба: Ще намерите тези подсладители в много пакетирани продукти, като води с плодови вкусове, дъвки, фитнес барчета (еритритола често се комбинира със стевията).

Палмова захар

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Тя се разтваря добре в напитките, което я прави чудесен и пълноценен заместител на всички останали подсладители. Освен това тя е източник на витамин В1, витамин В2, витамин В3 и витамин В6, а също така съдържа и въглехидрати, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и цинк.
Минуси: Скъпа е.
Вкус и употреба: Този натурален подсладител, който се добива от цветовете на захарната палма. Този ценен подсладител се отличава с кристална или зърнеста структура, има карамелен до кафяв цвят и притежава сладък вкус, който може да се сравни с този на обикновената захар.

Необработвана, сурова кафява захар

С какво да заменим бялата захар?

Плюсове: Същата е като бялата захар, но е по-малко рафинирана и съдържа в себе си малко меласа. Не се обработва със серен диоксид, както бялата.
Минуси: Не се препоръчва като здравословен продукт и има същото влияние върху здравето, както бялата рафинирана захар.
Вкус и употреба: Много подходяща за печива, кафе, чай. Сладка е колкото бялата захар.
Произвеждат се сиропи за подслаждане като оризов сироп, сироп от фурми, сироп от якон и др. За тях ще ви разкажем в друг материал.

С какво да заменим бялата захар?


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здравият Болен

    6 0 Отговор
    Нищо не можах да си избера за заместител, защо ли така.....?
  • 2 TNT

    8 1 Отговор
    за България най-подходящ от изброените подсладители е само мед.Кокоси и палмова захар идващи от поне 5000км. не мисля че е много подходвщо.