30 Юли, 2017 15:27 1 233 0

Стих след стих, китовете учат песни като хората

  • китове-
  • песен-
  • гърбати китове-
  • учат китова песен-
  • изменят-
  • стих по стих-
  • изследване-
  • куинсланд

Моделът на китовите песни се променя с течение на времето, като дава възможност на учените да проследят предаването на културни традиции при гърбатите китове

Стих след стих, китовете учат песни като хората - 1
Снимки: shutterstock

Гърбатите китове учат песните си на части — стих по стих — точно както хората учат текста на нова песен. Това са установили учени от Университета в Куинсланд в свое ново проучване, фокусирано върху културни традиции при гърбатите китове и начина, по който ги предават на поколенията, съобщава сайтът phys.org.

Екипът, воден д-р Елън Гарланд, бивша възпитаничка на Университета в Куинсланд и настоящ докторант в Университета в Сейнт Андрюс, Шотландия, е установил още, че моделът на китовите песни се променя с течение на времето, което означава, че всяко следващо поколение създава свой ремикс на вече създадените сложни напеви на предците си.

Проучването, публикувано в Бюлетин на Националната академия на науките (PNAS), се фокусира най-вече върху песните на огромните морски бозайници и начинът, по който се променят от един тип на друг с течение на времето. Резултатите от него показват, че китовете научават своите песни подобно на начина, по който хората придобиват езикови умения или на начина, по който птиците се учат да чуруликат.

Стих след стих, китовете учат песни като хората

"Всеки самец в една популация пее една и съща сложна песен, но моделът на песента се променя с течение на времето, понякога доста бързо в популацията", обяснява д-р Майкъл Ноад от Лабораторията за екология и акустика на китоподобните към Университета на Куинсланд (CEAL), който е част изследователският екип, провел изследването.

"Изучаването на нови песни е форма на това, което наричаме "социален живот". Така отделните животни се учат едно от друго на определен тип поведение, вместо да се налага да се предава по генетичен път от поколение на поколение. Макар вече да знаехме, че китовете променят песните си с течение на времето, не бяхме наясно как научават новите песни", обяснява още морският биолог. "Темпът на промяна обаче, показва, че те постоянно учат и актуализират песните си. И го правят бързо."

Според изследването китовете могат да комбинират сегменти от песни по предвидими начини, ако имат сходен структурен модел като основа.

"Записахме много индивидуални изпълнители от различни популации, включително източноавстралийски и други групи от популациите в Южния Пасифик", разказва Ноад. "Намерихме няколко интересни неща. Когато открихме тези редки "хибридни" песни, темите на песните, нито стари или нови, бяха непокътнати, което показва, че китовете вероятно учат песните тема по тема, както хората учат куплет по куплет текстовете на нови песни.

"Това дава някои доказателства за това, че животните са способни бързо се учат на сложни поведенчески модели като хората и би могло да помогне на науката да разбере как се е развил човешкият език, най-яркият пример за социално обучение", коментира още изследователят.

Според изследването, променящите се песни на гърбатите китове са един от най-ярките примери за предаване на културни характеристики и методите на социалното обучение при животните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА