Last news in Fakti

29 Юли, 2017 14:58 2 380 0

Въздухът вкъщи - 8 пъти по-мръсен от навън

  • въздух-
  • замърсяване-
  • дом-
  • трикове
Въздухът вкъщи - 8 пъти по-мръсен от навън - 1
Снимка: Shutterstock

За едно денонощие през белите дробове на човек минават повече от 10 000 литра въздух. Глобално, замърсеният въздух е водеща причина за преждевременна смъртност от белодробни и сърдечносъдови заболявания. Поради отлагане на ефектите във времето и натрупващият се характер на пораженията е трудно да се направи директна асоциация.

Изненадата тук обаче е тази, че въздухът, който дишаме у дома е до 8 пъти по-замърсен от този навън. Това невидимо химическо замърсяване е от разнообразен произход и е отговорно за голяма част от увеличаващата се заболеваемост от алергии, астма, сърдечносъдови заболявания и дори рак.

Кои са основните замърсители?
Алергени от органичен произход – полени, животински алергени, мухъл и акари;

Химични замърсители – бои, лакове, строителни материали, парфюми, свещи, почистващи препарати, тютюнев дим, непочистени филтърни системи на климатици.

Как да подобрим качеството на въздуха у дома?

Проветряването е очевидно и ключово звено, но често се забравя. Важно е да се осигурява циркулация на въздуха, за да се отстранят натрупаните замърсители. Друга причина е отстраняване и на влагата – тя трябва да се избягва на всяка цена, тъй като влажната топла среда е благоприятна за развитието на бактерии, мухъл и акари.

Не се сърдете на децата, че не си оправят леглата. Има стриктни хора, чиято първа работа сутрин е да си оправят леглото. Оказва се, че тази стратегия е погрешна – така завиваме акарите в леглото на топло и влажно, без да сме оставили спалното бельо да се проветри.

Обърнете внимание на строителните материали. Боите, лаковете и разредителите редом с почистващите препарати са източници на летливи органични съединения. Вредното влияние на тези материали заедно с миризмата на нови мебели е обособено като „Синдром на болната сграда“ и може да причини главоболие, замайване, кашлица, ринит, парене и сълзене от очите и задух.

Профилактиката и чистата среда могат да спасяват животи и не трябва да се отлагат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА