Last news in Fakti

6 Август, 2017 10:15 2 826 5

Притча: Бъдете съпричастни

  • притча-
  • съвет-
  • урок-
  • мъдрост-
  • съчувствие-
  • приятел-
  • семейство-
  • дом-
  • чувства
Притча: Бъдете съпричастни - 1

Един плъх наблюдавал през дупка в стената как фермерът и жена му отварят някакъв пакет. Каква ли храна имало вътре? За негов ужас плъхът видял да изваждат от пакета капан за мишки.

Решил, че е най-добре да предупреди всички животни във фермата:

– В къщата има капан за мишки, капан за мишки в къщата! – викал плъхът.

Кокошката се оваляла в прахта, вдигнала глава и изкудкудякала:

– Извинете г- н Плъх, разбирам колко обезпокоително е това за вас, но мен изобщо не ме засяга. Няма за какво да се притеснявам.

Плъхът отишъл при прасето:

– В къщата има капан за мишки, капан за мишки в къщата!

– Съжалявам, г-н Плъх – казало със съчувствие прасето, – но не мога да направя нищо освен да се моля за вас, което ви уверявам, че ще направя.

Плъхът се обърнал и към кравата:

– Олеле. Капан за мишки?! Аз съм в смъртна опасност. – Ха! Ха! Ха! – присмяла му се тя.

Накрая плъхът се прибрал в къщата с наведена глава и примирен, че трябва сам да се справи с надвисналата опасност.

Същата нощ в къщата се чул звук от щракване на капана за мишки. Жената на фермера се втурнала да види какво се е хванало. В тъмнината тя не видяла, че капанът е защипал опашката на отровна змия. И змията я ухапала. Фермерът веднага я закарал в болница, където тя скоро вдигнала температура. И понеже всички знаят, че висока температура се лекува най-добре с прясна пилешка супа, фермерът взел брадвата си и се запътил към стопанския двор за основната съставка на супата – кокошката.

Дълго боледувала жена му и много приятели и роднини се изредили да седят край леглото и. За да нагости всички, фермерът заклал прасето.

Накрая, след дълго боледуване жената починала. За погребението дошли толкова много хора, че за да ги нахрани, фермерът трябвало да заколи и кравата.

Из „Скритият дар“ на Джериес Авад


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gobiso

    5 1 Отговор
    Много поучителна история и много пасва на българския интелект.
  • 2 БАЙ МИЛЕ

    3 1 Отговор
    НАИСТИНА ..МНОГО ПОУЧИТЕЛНА ИСТОРИЯ......

    НЕ ЗНАЕШ КАКВО ПЕЧЕЛИШ,КОГАТО ГУБИШ...?..

    И КАКВО ГУБИШ,КОГАТО ПЕЧЕЛИШ....?
  • 3 Снежа

    2 0 Отговор
    В мазето ми се заселил плъх а иначе имам 2 котки и 5 котенца .Не му пука на плъха какво да сторя питам и отговор не искам залагам капана с риск да хвана котка нали те са 7 към един но както се очаква хвана се лакомия плъх а котките даже хванат не го щат нали си имт суха храна от какъвбзор да ядът плъх .поука отърви се сам от натрапника не викай неволята

    Коментиран от #4

  • 4 Пазарен Либерализатор

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Снежа":

    Продавам бОквар.
  • 5 Снежа

    0 0 Отговор
    Съжалявам че не сте разбрали нотката на закачка .Не ми е нужен бОквар само време нямам .Исках да ви разсмея да ви отвлека от проблемите но уви .желая на всички успех и по малкоплъхове за които да мислим......